Александар Вучић на питање о Путину: Немам од чега да се дистанцирам

Председник Србије изјавио да од почетка напада на Украјину није имао ниједан лични контакт са руским званичницима, тако да нема од чега да се дистанцира, пошто је позиција Србије према Украјини јасна

Аналена Бербок и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок разговарао о свим кључним питањима, међу којима је и питање Косова и Метохије, те да су закључили да проблеме Београда и Приштине треба решавати дијалогом, због чега се, поручио је, Београд увек одазива позиву на дијалог у Бриселу.

Александар Вучић је новинарима рекао да Србија и Немачка имају одличне економске односе, да немачке компаније данас у Србији запошљавају више од 75.000 људи, и да је та земља убедљиво највећи спољнотрговински партнер Србије са 6,5 милијарди евра размене из 2021. године, што је пораст у односу на 2020. годину од 22 одсто.

Такође, додао је да је Немачка највећи донатор и инвеститор, због чега смо захвални немачким привредницима и Влади.

„Разговарали смо о европском путу Србије, говорио сам о променама и Устава и неопходности решавања проблема у оквиру владавине права. Бербокова је посебно о томе говорила и рекла да су економске везе важне, али да су важне вредности владавине права у сваком погледу. То је једна од важнијих тачака сусрета“, рекао је Вучић.

Додао је да се разговарало о зеленој агенди и борби против климатских промена.

„Важна тема састанка је била стање у региону. За нас је од кључног значаја очување мира и стабилности у региону. Недвосмислено сам говорио о поштовању територијалног интегритета БиХ, што Србија увек истиче, као и о позиције РС унутар БиХ“, нагласио је Вучић.

Указао је да Немачка и Србија имају различите ставове по питању односа Београда и Приштине, будући да Немачка признаје независност тзв. државе Косово, али да су закључили да дијалогом треба да се решавају проблеми.

„Београд је посвећен дијалогу и увек не само да смо се одазивали већ чини ми се на најбољи и најконструктивнији начин доприносимо напретку тог процеса, када постоји воља на свим странама“, рекао је Вучић.

Додао је да се разговарало о свим важним темама у Европи и свету, о Украјини и одлуци Србије у ГС УН, те да је покушао да објасни позицију Србије, а Бербоковој је захвалан што је желела да га саслуша.

Аналена Бербок у Београду: Немачка и Србија нису хтеле рат, на то се одлучио Путин

„За нас је Немачка најважнији партнер у европским интеграција, у економској сарадњи. И када то саберете, Немачка нам је кључни политички партнер. На нашу жалост, по одређеним питањима у окружењу имамо другачије ставове. Чуо сам шта она мисли и могао бих да из прве руке сазнам какви су њихови ставови и данас одлично разумем немачку позицију“, рекао је Вучић.

Поновио је да ће Србија дати све од себе да даље унапређује односе са Немачком.

„Верујемо да ће нам немачки партнери омогућити простор да на том плану можемо да радимо, а бићемо увек срећни да се поново сретнемо, да разговарамо и верујем да ћемо у неким следећим сусретима моћи да се похвалимо бољим и већим резултатима сарадње“, рекао је Вучић.

Вучић на питање о Путину: Немам од чега да се дистанцирам

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да од почетка напада на Украјину није имао ниједан лични контакт са руским званичницима, тако да нема од чега да се дистанцира, пошто је позиција Србије према Украјини јасна.

Загрљај Владимира Путина и Александра Вучића у новембру 2021. (Фото: Снимак екрана)

„Србија ће бити и остати на позицији међународног јавног права, јер је то оно што ојачава положај Србије као земље која поштује међународно право“, поручио је Вучић.

Вучић: Строго ћемо у Србији кажњавати све који иду на ратиште у Украјини

Председник Александар Вучић поручио је да ће Србија строго кажњавати све своје грађане који иду да ратују у Украјини и да ће то у кривичном закону бити и појачано.

„Што се тиче добровољаца, пошто су обе стране позивале добровољце, у кривичном закону Србије – и то ћемо да појачамо, кажњиво је учествовање у било каквим сукобима који не значе одбрану територијалног интегритета Србије. И све оне који мисле да треба да учествују у неким ратовима, ми ћемо веома строго да кажњавамо у складу са законима и Уставом“, поручио је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 11. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

4 replies

 1. Опет погрешно питање. И погрешан одговор.
  Право питање треба да буде: кад ћете се дистанцирати од ратнохушкачке политике коју воде УСА-ЕУ-НАТО, осудити ову тројку и завести им санкције због хушкања Украјине на Русију и сопствене улоге стварног изазивача рата?
  Опа бато! Зорт! Да га видим јунака који би смео то да пита!

  30
 2. Лако би било јуначити се, или само бити објективним, да му*а нису у процепу, како лична тако и колективна, то јест, народна.

  Али, све има своје време, тако да и процеп може да се — процепи…

  16
  1
 3. Дођи Владо

  Прастар
  Ми
  Занат
  Најстарији

  Опрости
  Боже
  Дјеца ми
  Гладна

  Дјеца
  Гладна
  А Владо
  Далеко

  Дођи
  Владо
  Кад свршиш
  Смјену

  Дођи
  Мој Владо
  Жељно те
  Чекам

  Момчило

  10
 4. Фала Богу, никад нисам био нити планирам да се бавим државно-технолошким работама а поготово анализаторским, али. Слава и Хвала покојном Слоби, једини СРБИН који је БРАНИО Србадију од 1945.
  Дугачком ВИШЕ верујем, него било коме са Жуте и Будимпештанске, какв је да је ипак је Србин, ЗНАМ да незнам шта су његови планови и идеје. Када је на улице јосиповог Града изашло 200 иљада Србадије да БРАНИ интересе Србства и србских земаља. Хвала на пажње!

  1
  6

Оставите коментар