Аналена Бербок: Косово урадило своје, сада ЕУ треба да уради свој део о либерализацији виза

Захваљујем Влади Косова што се солидарно придружила мерама међународне заједнице, што је показало да Косово припада Европи. Ми јесмо и остаћемо ваш партнер, истакла немачка министарка

Аналена Бербок (Извор: DW)

ПРИШТИНА Министарка спољних послова Немачке, Аналена Бербок, изјавила је у Приштини да је Косово урадило свој посао у погледу либерализације визног режима и да сада Европска унија мора да уради свој посао.

„Што се тиче либерализације визног режима, Косово је у том погледу урадило свој посао, сада ЕУ мора да ради свој посао. Разговарали смо и о реформама које је покренула Влада, борби против корупције, на овај начин имате нашу пуну подршку”, рекла је она на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Косова Аљбином Куртијем.

Она је и овом приликом поново потврдила подршку Немачке Косову и поручила да ће Западни Балкан бити стављен на листу приоритета.

„Договорили смо се да Западни Балкан ставимо на нашу листу приоритета. Ми смо у новој Савезној влади (Немачке) први пут одлучили да уведемо место специјалног представника за Западни Балкан. Немачка је највећи инвеститор и донатор на Косову, ми желимо да даље проширимо ове односе”, казала је Бербок, преноси Бета.

Захвалила је Влади Косова што је увела санкције Русији због агресије на Украјину.

„Захваљујем Влади Косова што се солидарно придружила мерама међународне заједнице, што је показало да Косово припада Европи. Ми јесмо и остаћемо ваш партнер”, истакла је немачка министарка.

Захваљујући шефици немачке дипломатије, премијер Косова је истакао значајан допринос који је Немачка дала развоју Косова.

„У Немачкој живи преко пола милиона наших сународника. Захвалио сам министарки за посету у тешком тренутку, разговарали смо о политичкој ситуацији и изазовима. Уверавао сам министарку да је Косово стабилан партнер Немачке и Европске уније”, нагласио је Курти.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар