Бошко Јакшић: У украјинску кризу се укључили и неки руски олигарси јеврејског порекла

Украјински председник Володомир Зеленски, пореклом Јеврејин, уз дозу огорчења каже: „Не осећам да се израелски премијер обмотао украјинском заставом”  

Израелски премијер Нафтали Бенет понудио је посредничке услуге Москви и Кијеву и наставља да тихо помаже како би се војни конфликт прекинуо, а у међувремену неколицина руских олигарха своје јеврејског порекло или израелско држављанство покушавају да искористе како би избегли да доспеју на листе западних санкција Русији.

Званични Израел обазриво је реаговао, избегавајући јасне осуде руске агресије, па је жеља да се сачувају канали директног комуницирања са обе зараћене стране владу поставила на мету критика оних који очекују да Владимир Путин буде идентификован као искључиво одговоран за кршење међународног права и гажење суверенитета и територијалног интегритета Украјине.

Украјински председник Володомир Зеленски, пореклом Јеврејин, уз дозу огорчења каже: „Не осећам да се израелски премијер обмотао украјинском заставом.”

Политика: Зеленски тражио помоћ од америчких Јевреја, упоредио Русе са нацистима

У кризу су се, овако или онако, укључили и неки познати руски олигарси јеврејског порекла и двојног руско-израелског држављанства. Међу њима су милијардери Михаил Фридман, Олег Дерипаска и Роман Абрамович.

Фридман, власник Алфа банке, највеће приватне финансијске институције у Русији, чији су родитељи украјински држављани који живе у Лавову, уздржао се да директно критикује Путина, али први је јавно упозорио на „трагедију”, позивајући на прекид „крвопролића”.

„Ја сам бизнисмен са одговорношћу за хиљадe мојих запослених у Русији и Украјини”, поручио је Фридман, чије се богатство цени на више од 14 милијарди долара. „Уверен сам да рат никада не може да буде одговор. Ова криза ће коштати живота и оштетити две нације које су биле братске стотинама година.”

Михаил Фридман (Извор: autogear.ru)

У дану када је Фридманова порука објављена у „Фајненшел тајмсу” огласио се још један руски Јеврејин. Власник друге највеће светске фирме за извоз алуминијума и великих енергетских бизниса Олег Дерипаска апеловао је на што брже покретање преговора.

Дерипаска се 2018. нашао на црној листи америчког министарства финансија под оптужбом за прање новца, подмићивање владиних службеника и претње пословним ривалима. Администрација Доналда Трампа укинула је санкције његовим компанијама мада је он лично остао на листи, што га је, по његовим речима, коштало седам и по милијарди долара.

Ту је и један од водећих руских олигарха Романа Абрамович, који је своје богатство од 12-13 милијарди долара створио на приватизацији руских нафтних компанија, постао магнат метала, а 2018. је, као најбогатија особа икада, добио израелско држављанство.

Свој тројици се приписују блиски односи с Путином, а они сада покушавају да своје пословне интересе – ослањајући се на јеврејско порекло или двојно држављанство – спасу пред налетом досад незабележено разорних санкција које је Запад увео Русији.

Олег Дерипаска (Извор: Светски економски форум/Flickr)

Дерипаска се позива на финансијску помоћ образовним програмима које је у Русији водила Јеврејска фондација и на активности највеће добротворне фондације у земљи коју је покренуо. Фридман је кооснивач Руског јеврејског конгреса и филантроп многих јеврејских институција, укључујући и јерусалимски меморијал „Јад Вашем”, посвећен жртвама Холокауста.

Управо је тај меморијал у Израелу доспео у средиште полемике пошто је у фебруару од Абрамовича примио донацију која се цени на неколико десетина милиона долара. „Јад Вашем” је, у знак захвалности другом најбогатијем Израелцу, код америчког амбасадора у Јерусалиму лобирао да руски милијардер „због доприноса јеврејском народу” не буде стављен на листу санкција Запада.

Апелу су се придружили Универзитет у Тел Авиву, медицински центар „Шеба” из Тел Хашомера и, тврди се, Давид Лау, глави рабин заједнице Ашкеназија. Уследила су реаговања.

„Чак и да је ’Јад Вашем’ уверен да руско-израелски милијардер има чисте руке и да нема никакве везе с Путиновим убилачким режимом, није посао ове институције да буде његов адвокат”, упозорава либерални „Харец”. „То посебно не би требало да ради сада, у светлу тајминга донације и руског напада на Украјину и непредвидивог глобалног конфликта.”

Роман Абрамовић продаје ФК Челси (Фото: Бета-АП)

У Израелу све гласније захтевају да држава обезбеди већу финансијску извесност „Јад Вашему” како меморијал не би у највећој мери зависио од приватних донација и како се не би претворио у „перионицу Шоа”, под којим именом Јевреји памте године нацистичких погрома који су коштали живота шест милиона Јевреја.

Абрамович тврди да је током последње две деценије с више од 500 милиона долара допринео здравству и образовању у Израелу и јеврејским заједницама широм света, али је финансијски подржавао и организацију „Елад”, која је критикована због напора да се оснажи јеврејска колонизација источног Јерусалима. Под претњом британских санкција он намерава да прода енглески фудбалски клуб Челси, најављујући да би добијени нето приход донирао жртвама рата у Украјини.

Ситуација многе у Израелу враћа на време када је бивши премијер Бенјамин Нетанијаху омогућио да „Јад Вашем” посете антисемитски оријентисани лидери, као што су мађарски премијер Виктор Орбан, који је за „изузетног државника” прогласио Миклоша Хортија, фашистичког вођу који је током Другог светског рата хиљаде Јевреја послао у смрт. Или италијански десничар Матео Салвини, који у својој земљи промовише вредности директно супротне онима „Јад Вашема”.

Јад Вашем (Фото: Yonatan Sindel/Flash 90)

„Морални аспект морао би да буде узет у обзир – није могуће знати који интереси наводе доноре да отворе своје новчанике, али ти интереси нису увек сведени искључиво на бригу да се овековечи јеврејско наслеђе. Понекада постоји и жеља да оперу своју репутацију или очисте сопствену савест”, закључује „Харец” у редакцијском уводнику.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 3. 2022)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

Оставите коментар