Илон Маск: Обезбедио сам Украјини интернет

Старлинк сателитски сервис има за циљ да омогући приступ интернету у регионима света које тренутно не опслужују провајдери широкопојасне мреже

Илон Маск (Фото: Бета/АП)

ЊУЈОРК – Најбогатији човек на свету Илон Маск саопштио је да је сателитски интернет сервис Старлинк, његове компаније СпејсЕкс, доступан у Украјини и да у ту земљу шаље већи број терминала.

У већем делу Украјине, укључујући и главни град Кијев, интернет конекција је прекинута након уласка руске војске у земљу и гранатирања кључне инфраструктуре, преноси Си-Ен-Би-Си.

Потпредседник украјинске владе и министар за дигиталну трансформацију Михаил Федоров обратио се Маску следећом поруком: „Док ви покушавате да колонизујете Марс – Русија покушава да окупира Украјину! Док ваше ракете успешно слећу из свемира – руске ракете нападају украјинске цивиле! Молимо вас да Украјини обезбедите станице Старлинк и да се обратите нормалним Русима да стану”, додаје амерички медиј.

Константин Малофејев: Смисао историје је у борби цивилизације части и цивилизације новца

Маск је касно у суботу на Твитеру одговорио Федорову поруком: „Услуга Старлинк је сада активна у Украјини. Више терминала на путу”.

Старлинк сателитски сервис има за циљ да омогући приступ интернету у регионима света које тренутно не опслужују провајдери широкопојасне мреже. Он омогућава да се људи повежу на интернет преко сателитске антене која је постављена на нечији објекат или близу њега, а која добија сигнал са СпејсЕксових сателита лансираних у орбиту и са земаљских станица.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading