Високим Дечанима достављен документ о прогону Јевреја на Косову и Метохији за време Другог светског рата

Документ је објављен поводом недавног случаја мењања историје Другог светског рата на Косову и Метохији и негирања прогона Јевреја од косовско-албанских колаборациониста нациста

Фото: AP Photo/Visar Kryeziu

Манастир Високи Дечани саопштио је да им је достављен вредан документ о прогону Јевреја на Косову и Метохији током Другог светског рата, који су тада готово сви били србофони Јевреји.

Документ су, како је наведено на Твитер налогу Манастира Високи Дечани, добили преко људи из Јеврејског музеја у Београду поводом недавног случаја мењања историје Другог светског рата на Косову и Метохији и негирања прогона Јевреја од косовско-албанских колаборациониста нациста.

У извештају се истиче да су свим јеврејским припадницима на руке стављене црвене траке са натписом „Јуде”, чим су Немци дошли у Митровицу.

То је била, каже се даље, олакшавајућа мера за брзо изналажење Јевреја у циљу масовне одмазде за случај било каквог инцидента. Додаје се и да је то била олакшавајућа мера „за насртање на Јевреје”.

Према овом спису, у Косовској Митровици пре рата живело је 29 јеврејских породица са укупно 113 чланова, 47 мушких и 66 женских.

Током окупације Митровице остао је само 16-огодишњи младић, који је ухапшен 1941. године. Младић је провео извесно време у затвору након чега су га стрељали Немци у касарни у Митровици.

У марту 1942. године, пише у документу, Немци су одвели 23 породице за Немачку, а шест породица које су из Митровице побегле у Приштину, одведене су у логор заједно са Јеврејима из Приштине.

Александар Живковић: Потискивана историја о страдању Срба и Јевреја на Космету 1941–1945.

Манастир Високи Дечани саопштио је и да је страдање косовских Јевреја током Другог светског рата забележено у многим документима који су преведени на енглески језик и који су сведочанство оних који су за своју веру страдали од нацистичких сарадника, пренео је портал Косово онлајн.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 20. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар