Спутњик: Приштина би кризу у Донбасу да пренесе на север Косова

Приштина само жели да истакне да је Србија на страни Русије, а да су они ето потенцијално жртве могуће великосрпске агресије, тврди генерал-мајор у пензији Митар Ковач

Фото: Танјуг/Дејан Симић

Украјинска криза фактички још није ни почела када је такозвана председница Косова Вјоса Османи међународној заједници скренула пажњу да је тзв. држава Косово у „опасности због блискости Србије са Русијом”. Ту причу је подгрејао Агим Бахтири, бивши градоначелник Јужне Митровице инсинуацијом да је север Косова у опасности од Србије.

Бахтири је путем Фејсбук странице упозорио премијера тзв. државе Косово Аљбина Куртија „да због признања независности Доњецка и Луганска од стране Русије, и уласка руске војске на ове просторе, Република Косово мора бити веома пажљива према ситуацији на северу”.

Приштински лов у мутном

Он је подсетио да „Србија вреба, још од 1999. да припоји север Косова, али је увек чекала појаву нових геополитичких ситуација”, што се по Бехтирију управо сад дешава.

У то име, Бахтири је позвао на јачање оружаних снага КБС и убрзану изградњу базе КБС на јужној страни Митровице, како би север био под контролом Приштине.

Овај систем Приштине по моделу – ако прође – својеврстан је феномен, сматра политиколог са Косова и Метохије Александар Гуџић, јер Приштина не само да успева да направи паралелу између севера Косова и Донбаса, или Србије и Русије с друге стране, већ упозорава на тзв. претензије Србије ка северу Косова – док је светски рат на прагу.

Албанци скрећу пажњу на себе

„Косовке политичке елите и њихови лидери у институцијама Приштине користе спољнополитичку затегнутост између Русије и земаља западне демократије да скрену пажњу на себе и поправе свој положај. Они играју на карту да ће из страха од Русије запад помоћи у остваривању њихових циљева од којих је један стављање целог Косова, па и севера, под контролу Приштине,” каже наш саговорник.

Тај наводни страх косовских Албанаца да ће север Косова, сада бити на удару Србије није оправдан, каже наш саговорник, али јесте опасан.

Полиција тзв. Косова поставља нову базу у близини прелаза Брњак

Митар Ковач, генерал-мајор у пензији и професор на Војној академији, каже да Приштина догађаје у Украјини користи како би се наметнула својим „савезницима” у НАТО:

„Они хоће да кажу да могу бити угрожени сличним приступом од стране Срба на северу. Најпре у циљу покушаја оцепљења од лажне државе Косово а затим и да ће, наводно, Србија овај моменат да искористи и да запоседне север Косова,” каже Ковач.

Опасна медијска манипулација

По његовим речима, то су више медијске манипулације косовских Албанаца, и покушај политичког удварања својим саветодавцима, јер реално, Србија о тако нечему и не размишља. С друге стране ако Приштина размишља о освајању севера Косова под овим плаштом, у овом моменту, то јој неће бити дозвољено.

„Ово је сувише опасна ситуација у Европи да би се НАТО поигравао са таквим сценаријом и да би им било ко дао сагласност да крену на север Косова. Долазак Албанаца на север Косова могао би да запали целокупни регион и нико не зна какав би епилог свега тога био,” уверен је Ковач.

Како каже, Приштина само жели да истакне да је Србија на страни Русије, а да су они ето потенцијално жртве могуће великосрпске агресије.

Митар Ковач (Фото: Спутњик)

Бивши градоначелник Јужне Митровице Бахтири упозорио Куртија да је у овом тренутку неопходно „са стране оставити све капиталне инвестиционе пројекте и уложити та средства у наоружавање КБС јер након уласка руске војске у Украјину, Косово мора бити веома пажљиво када је у питању ситуација на северу”.

Он подсећа да је у мају 2021. године потписао уговор са Министарством одбране о коришћењу земље у селу Црнуше, у Митровици, за изградњу војне базе КБС-а, из које се у потпуности надгледа север, као и да је почетак његове изградње хитно због, како наводи, тренутне ситуације са Украјином.

Бранкица Ристић

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар