Синод СПЦ забранио владикама мешање у политику и напуштање епархија без дозволе

У писму које је потписао члан Синода еп. сремски Василије владике позване да поштују свештене каноне, Устав СПЦ и архијерејску заклетву

Зграда Патријаршије у Београду и седиште Синода СПЦ (Фото: А. Васиљевић)

Свети Архијерејски Синод у седници својој, под горњим бројем и датумом, донео је ову одлуку:

͈Позвати Високопреосвећену и Преосвећену Г. Г. Епархијске архијереје да, на основу чл. 55. тач. 6) Устава Српске Православне Цркве, и придржавајући се одлуке Светог Архијерејског Сабора (АСбр. 9/зап. 75 од 167. маја 1991. године) и одлуке Светог Архијерејског Синода (бр. 1580/зап. 1237 од 11. децембра 2012. године), за свако одсуство из поверене им епархије претходно затраже одобрење Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, наводећи разлог одсуства, трајања одсуства, место у коме ће за време одсуства боравити, као и који архијереј ће их за то време замењивати.

Овим поводом умолити Његову Светост Патријарха Г. Порфирија да о сваком одобреном одсуству извести Свети Архијерејски Синод ради знања.

Исто тако, позвати Високопреосвећену и Преосвећену Г. Г. Епархијске архијереје да поштују свештене каноне, Устав Српске Православне Цркве и архијерејску заклетву, и у потпуности се уздрже од мешања у било какве послове других епархија, без знања и сагласности надлежног епархијског архијереја.

Високопреосвећеној и Преосвећеној Г. Г. Епархијским архијерејима, у духу истих прописа и архијерејске заклетве – да се у световне послове неће уплитати – посебни ставити на знање да је недопустиво било какво учешће у страначким надметањима, давање јавних изјава у корист или штету појединих странака или кандидата у изборним процесима и ван њих, јер тако стварају смутњу и раздоре у верном народу Божјем и наносе велику штету саборном организму Цркве. Може се само замислити какве би погубне последице биле изазване нашој јеванђелској и пастирској мисији Цркве када би се свако од архијереја јавно залагао за свог омиљеног политичара и своју омиљену партију у политичкој арени.

Фото: Снимак екрана

С обзиром на учесталу нежељену праксу да свештеници и монаси из једне епархије у другој скупљају прилоге и милостињу у различитим установама или код појединаца, или наступају на јавним трибинама и медијима, подсетити Високопреосвећену и Преосвећену Г. Г. Епархијске архијереје на горепоменуте одлуке, као и на одлуку Светог Архијерејског Сабора (АСбр, 96/зап. 209 од 26. маја 2006. године), којима се умољавају да се  ͈строго држе канонског поретка Православне Цркве који прописује да без благослова надлежног архијереја клирици из других епархија не смеју вршити било каква чинодејства, или се бавити другим активностима  ̎ у подручним им епархијама, при чему односи клирици имају о сврси и дужини боравка обавестити дијецезана те епархије, у којем циљу ће их њихов надлежни архијереј снабдети мирним писмом.

Такође, позвати Г. Г. Архијереје да ставе до знања подручном им свештенству и монаштву да ће у случају непридржавања поменутог поретка, а у смислу другог става горенаведене одлуке Светог Архијерејског Сабора (АСбр. 96/зап. 206/06), као и у случају уплитања у страначке послове неизоставно сносити канонске последице.

О предњој одлуци Светог Архијерејског Синода, част нам је известити Ваше Преосвештенство, с молбом ради имања даљег сходног поступка.

Вашег Преосвештенства у Христу брат,

ЗА ПРЕДСЕДНИКА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОД
+ еп. сремски Василије

Опрема: Стање ствари

(Лутфика.рс, 21. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар