МИП Русије: Решење косовског проблема само на основу Резолуције 1244

Русија понавља став да је трајно решење косовског проблема могуће једино на основу међународног права, односно Резолуције СБ УН 1244, којом је прецизирано да је покрајина део Србије

Фото: Твитер

Руско Министарство спољних послова оценило је да ћутање Запада на провокације из Приштине не чуди и додаје да ће Русија инсистирати на томе да испади Приштине буду адекватно оквалификовани у међународним организацијама, пре свега у Савету безбедности УН, преноси Танјуг.

“Приштинска врхушка је одавно требало да схвати да су покушаји да се провокацијама преостали свет убеди у одрживост озлоглашене косовске државности у старту су осуђени на пропаст. Распиривање албанског национализма и шовинизма, систематско угњетавање српског и другог неалбанског становништва, притисак на СПЦ сведоче о неодрживости тог пројекта”, истакло је руско Министарство.

То се наводи у одговору на једно од питања које је стигло за недавно одржану годишњу конференцију руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, а на које тада није успео да одговори, преноси Спутњик.

Александар Боцан-Харченко: Решење за КиМ могуће само у оквиру Резолуције 1244

Када је у питању понашање Запада, руско министарство оцењује да је “то симптом слепог подстицања радикалних косовских Албанаца од стране њихових покровитеља”. Руски МСП у одговору наводи и да Европска унија, којој је Генерална скупштина УН, доделила посредничку функцију у дијалогу Београд-Приштина” очигледно не успева да се избори са својом улогом. После скоро девет година од постизања споразума није у стању да савлада то што косовски Албанци саботирају испуњавање обавеза по питању формирања Заједнице српских општина“.

Русија понавља и став да је трајно решење косовског проблема могуће једино на основу међународног права, односно Резолуције СБ УН 1244, којом је прецизирано да је покрајина део Србије.

“Управо на бази тог документа могу и треба да се воде преговори Београда и Приштине. Њихов резултат треба да буде трајно решење које ће задовољити српску страну и које ће бити одобрено у Савету безбедности”, истичу у руском Министарству.

Марија Захарова: Став Русије о Косову нераскидиво повезан са Резолуцијом 1244

Такође, министарство дели забринутост због идеја о стварању “велике Албаније” које се повремено могу чути из Приштине и Тиране.

“Како другачије назвати такве замисли осим да су подривачке, јер је било какво закулисано мењање граница у региону по дефиницији деструктивно за ионако крхку стабилност у том делу Европе “, закључују представници министарства.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 21. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар