Марија Захарова: Став Русије о Косову нераскидиво повезан са Резолуцијом 1244

Портпаролка Министарства спољних послова Русије нагласила да се став Русије по питању решавања питања Косова ни на који начин није изменио протеклих година

Марија Захарова (Фото: Снимак екрана)

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поновила је да се Русија залаже за постизање обострано прихватљивог решења Београда и Приштине о питању Косова на основу Резолуције СБ УН 12 44.

Једно од питања на редовном брифингу за новинаре тицало се писања појединих српских медија који су након састанка председника српског парламента Ивице Дачића и министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова у Москви пренели да је Лавров рекао ће се Москва сложити са било каквом одлуком која одговара Београду, али да притом није спомињана Резолуција 12 44 као основа за решавање питања Косова.

Упитана да ли то значи да Русија ревидира свој став, Захарова је истакла да су „такве измишљотине искључиво на савести аутора“.

„Или аутори (вести) непажљиво прате став Русије, или га намерно изврћу. Наша земља на свим нивоима редовно коментарише ту тему и поводом актуелних међународних догађаја, и поводом значајних датума, и у вези са развојем ситуације у региону. Ви одлично знате и, надам се, српски медији сигурно знају наш став“, констатовала је она.

Она је нагласила да се став Русије по питању решавања питања Косова ни на који начин није изменио протеклих година.

„Залажемо се за то да Београд и Приштина постигну одрживо и узајамно прихватљиво решење, али на основу Резолуције СБ УН 1244. Одлука треба да буде у складу са међународним правом, мора добити одобрење Савета безбедности УН, јер се ради о осигуравању међународног мира и безбедности. Више пута смо истицали на свим нивоима да ћемо се сложити са одлуком која одговара српском народу“, истакла је Захарова.

Такође је поновила да је „просто немогуће не видети позивање руске стране на резолуцију 1244 СБ УН“.

Захарова је недавно говорила и о потенцијалном повлачењу Кфора са Косова и поново осудила насиље радикалних Албанаца које годинама траје, а чија су мета Срби и православне светиње.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 10. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар