Сеоба Срба из Аустралије у отаџбину: „Малтретирали су ми децу, рекла сам – враћај се у Србију“

Све више људи пакује кофере и враћа се из Аустралије, али и европских земаља у своју домовину

Љиљана Пушкар (Фото: Јутјуб/Снимак екрана/Телевизија српске дијаспоре)

Одселити се из домовине Србије није нимало лако. То је тешка и комплексна одлука. Отићи са стварима спакованим у кофер у бели свет, а нарочито негде далеко где немате никог свог јако је тешко, а још теже када након изграђеног живота у другој земљи морате да се вратите овде. С тим се ових дана суочавају бројни исељеници, понајвише они у Аустралији, а разлог је, у најмању руку, проблематичан.

Прилог под насловом „Сеоба Срба из Аустралије у отаџбину“ приказан је на „Телевизији српске дијаспоре“. Говори о томе како је још једна српска породица одлучила да се врати у Србију из ове далеке земље. Како кажу, у питању је тренд, јер се све више наших људи пакује и враћа назад, баш као и из неких европских земаља где имамо велику дијаспору. Разлог за овај поступак је исти.

Љиљана Пушкар (Фото: Јутјуб/Снимак екрана/Телевизија српске дијаспоре)

Како се истиче у прилогу, преломили су да се врате онога момента када је вакцина постала обавезна за живот и боравак у Аустралији.

„Супруг овде живи 25, а ја 15 година. Имамо троје деце, један леп и нормалан живот, али због свих ових намета морали смо да донесемо одлуку да се вратимо у домовину“, каже Љиљана Пушкар, учитељица у српској школи „Вук Стефановић Караџић“, која се већ опростила са децом са којом је радила у Аустралији.

Према њеним речима, посао јој је условљен вакцином, која на папиру није обавезна у Аустралији, али је предуслов за нормално функционисање. Посао им је условљен јер као невакцинисани нису могли да га обављају.

„Сви запослени су морали да буду вакцинисани. Супруг је поморски инжињер, он није могао да путује, ја нисам могла да завршим све што ми је требало да добијем финалну диплому, што је још 70 сати праксе. Почели су и децу да условљавају у школама. Мој син иде у средњу школу и скоро месец дана га је професор малтретирао стално запиткујући када ће да се вакцинише, док му нисмо послали писмо и ставили до знања да неће примити вакцину“, образлаже Љиљана.

Како каже, не верује у сигурност вакцине јер је „то још у експерименталној фази“. На питање новинарке шта ће да ураде ако их и у Србији буде дочекало нешто слично, односно одлука да је вакцина обавезна за обављање неких послова или као што тренутно важи одлука да се без потврде о вакцинацији после 20 сати не може ући у угоститељске објекте, она каже да су спремни и на то. Истиче да је могуће да до тога дође, али сматра да ће се лакше борити међу својим народом.

Опрема: Стање ствари

(Мондо, 28. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

12 replies

 1. Ovoj srpskoj porodici, zelim svu srecu. Jedino mi nije jasno kako ce da stignu do Srbije ili bilo gde nevakcinisani.

  19
  2
 2. „ЖИВОТ ЖЕЉЕ МЕЊА,ПОМИРИ СЕ СА ТИМ“.
  „ЛЕПИ ДАНИ МОГ ДЕТИЊСТВА,МАЛО ХЛЕБА АЛ ГЛАДАН НЕ ОСТАХ“
  Некадашње НАРОДНЕ ПЕСМЕ,писали су НАРОДНИ ТЕКСТОПИСЦИ,са порукама из животне филозофије својствене НАРОДУ СРБСКОМЕ.Носиле су снажне поруке које су некада неправедно проглашаване за шунд,да би се протурио понајвише накарадни англосаксонски наратив и ритмови који не одсликавају СРБСКУ ДУШУ И БИЋЕ.
  Дилема остати у туђину или вратити се у отаџбину неби смела никада да постоји,ако је у питању губитак духовнога и нацоналнога наратива једнога народа,па и СРБСКОГА који је у туђину отишао из финанијских ,политичких или других разлога.Остати у туђем свету је најједноставније,зажмуриш и останеш,али дали ће те некада корити савест јер си добровољно од свога порода направио „ЈАНИЧАРЕ“ и што рекао опет један народни певач МИЛАН ПЕТРОВИЋ у АМЕРИЦИ (давно спевано) “ ШТО ГИНУШЕ НАШИ ПРЕТЦИ,ДА ЧУВАЈУ ИМЕ ДЕЦИ“.Мало који народ
  као СРБИ утапају се у туђинштвину.Погледајте националне мањине које живе вековима на тлу СРБИЈЕ и опстају то што јесу.И треба.Све су птице БОЖИЈЕ,али свака својим гласом пева. То име и глас СРБИ нигде не успевају очувати на дужи рок.Зашто ?Националну нит и понос коју су СРБИ
  колико толико поседивали,КОМУНИСТИ су прекинули и ЈУГОСЛОВЕНСТВОМ,лажниом историјом,лажним братством и јединством и лажним КОСМОПОЛИТИЗМОМ ПРЕКИНУЛИ. Све сам лично видео и искусио,како се у првој генерацији потомство губи у огромном проценту и преко 90%.Све зависи од појединца шта му је у срцу.СРБСТВО, име или лагодан живот у туђини који се полако измиче,и остаје у домену „изабраних“.

  16
 3. Шафрон.живите у АУСТРАЛИЈИ а није ВАМ познато да се из те земље излази са писменим одобрењем те државе и негативним тестом са којим можете у СРБИЈУ ући.

  12
 4. Godine prodju i povratnici ocekuju da ce zateci zamrznuto ono sto su davno ostavili. Kad ono, nema vise vodenica cak ni mlina, nit’ Misinog Garonje nit’ Murgine medenice, niti kolca oko crkve nit’ Glišine mandoline…samo ogromne naslage litijumske jalovine podno Iverka koje ce Jadar I Korenita vekovima razvlaciti preko Brzog broda sve tamo do Crnog mora.

  11
  4
 5. @ Lipnicanin, da se udje u avion bez potvrde vaccination ne primarju. Moze ako neko ima exception ( Valda je to izuzetak) zbog medecinskih razloga.

 6. Све се измјенило, али за сељака, Србија = слобода, Србадија = Слободија.

  10
 7. Опростите ШАФРОНЕ,али чуди ме да ту живите а не знате шта се дешава.Из АУСТРАЛИЈЕ ако идеш на одмор а ниси вакцинисан мораш извадити тест за корону,а по повратку чека те двонедељни карантин о твоме трошку.Пре тога мора се од власти,“вештачке инрелигенције “ добити писмено изузеће (одобрење )за излазак из земље који неможе бити краћи од три месеца.Владика СИЛУАН када је био на пролећном сабору морао је бити три месеца.За исељавање из АУСТРАЛИЈЕ исто се добија одобрење на основу изјаве и валидних доказа и порврда ,зашто напушташ АУСТРАЛИЈУ?,што је вид дискриминације и гашења људских права.Врло сам добро обавештен о томе и укључен у те поступке.Дозволе тражитељима стижу свим данима у недељи у свако доба дана у ноћи ,што је доказ да то ради вештачка интелегенција ,на прегледима папра и одобравању или не одобравању излазка.Важне су кључне речи и појмови као код подошења молби када тражите посао.

 8. ДИСАЊЕ НА ТРСКУ.
  Ја ВАМ већ рекох.ЗАГЛИБИЋЕ СЕ СВИ ОНИ У ЛИПНИЧКУ КАЉУГУ И ТУ ЋЕ ИМ КОСТИ ИСТРУНУТИ.СВИ ИЗРОДИ И ЊИХОВИ ГОСПОДАРИ.

 9. @ Lipnicanin, hvala na trudu, sledece nedelje idem u firmu koji su organizovali ranije puteve za mene da to srede. Pravila se menjaju svaki dan.Svako dobro.

 10. Prvo:
  Svi Srbi i Srpkinje koji su zaboravili , a pročitali Aleksu Šantića , da podsetimo :
  Sunce tuđeg neba , NEĆE vas grejati kao ……..

  Drugo :
  Ko od Srba i Srpkinja , odluči da ode PREKO ,bare/bara
  u 99% slučajeva , se nevraća , da ga SRPSKO SUNCE ,
  ponovo OGREJE.

  Treće :
  Zemlja kengura ( Abordžina ) , koje su Engleski evangelistički protestanti , sveli na MINIMUM, je
  najkonzervativnija zemlja ( ostrvo) , zajedno sa
  Novim Zenlandnom , koja je pokazala svoje pravo
  ( od pojave virusa korone ) , lice , kako su potomci
  Engleskih , evangelističkih protestanata , poslatih
  SILOM , brodovima , a predhodno pokupljenih iz zatvora , kupleraja i vojnih jedinica , pristiglih na
  ostrvo , USREĆILI , starosedeoce Abordžine , i tako nastavljaju da , USREĆUJU , nove , iseljenike
  takozvane NOVE ABORDŽINE , koji , dolaze , gle čuda ,
  DOBROVOLJNO , te ih oni , ( stari prevejani protestanti)
  oblikuju , prema njihovim POTREBAMA.

  Četvrto:
  Pokazalo se da se Srbii i Srpkinje iz GROZOSLAVIJE ,
  najbolje , primaju ( dresiraju ) , jer biljka ( drvo) bez
  KORENA , se najbolje PRIMI , na TUĐOJ , zemlji.
  Mnogi od njih su se vodili mišlju :
  što dalje ( od Srbije i Srboslavije ) , to bolje.

  Peto i ZADNJE :
  Za sve Srbe i Srpkinje koji su pročitali ili nikada nisu pročitali Aleksu Šantića , molim da pokušaju da pročitaju ( Šantićeve stihove , između onih dobro poznatih redova , da NAS TUĐE SUNCE , neće …….)
  i shvate da , je jedan od najvećih Srpskih pesnika ,
  hteo da nam svima Srbima i Srpkinjama , za sva vremena kaže :
  Možeš otići na kraj sveta , možeš pobeći na kraj sunčevog sistema , ali od SEBE i Majke Srbije
  NIKADA pa NITADA .

  16
  2
 11. За господина ШАФРОНА.
  Желим ВАМ помоћи да лакше добијете излаз из земље.Потражите објашњење на државној интернет страници за путовање ,излазак из земље ,одмор или за стално .Тамо ће те наћи објашњења ,услове и тако даље.Ако нисте у могућности да то обавите сами ја ћу ВАМ дати име и телефон особе која ВАС може упутути.Ту особу лично не познајем,нити ми треба него су ми кумови дали ,који су се у СРБИЈУ вратили ,за потребу мога доброга пријатеља који живи у АУСТРАЛИЈИ па сам му проследио ,и
  завршио је посао са излазом .То је извесна СЛАВИЦА 0409 233 614.велики поздрав и СРЕЋНА ВАМ НОВА 2022 година,која ВАМ је стигла.

 12. @ Lipnicani, od srca hvala, Takodje I can srecna Nova 2022 godina. @ Srbiin koji pamti, mozda ste malo preostri prema nama,koji smo Ni uhvatili tutanj is Brozove Jugoslavije. Neke od nas sunce tudjega neba je ogrejalo I mogli smo dostojanstveno. ziveti. Svako dobro.

Оставите коментар