Александар Вучић: Нова државна мера – помоћ младима 100 евра

Председник Србије истакао да ће наша земља по стопи раста БДП-а прошле и ове године, после Ирске, бити прва земља у Европи

Александар Вучић (Фото: Бета/Влада Србије/С. Миљевић)

Председник Србије Александар Вучић своју годишњу конференцију за штампу почео је темом, која, како је рекао, јесте најважнија за нашу земљу, а то је будућност, односно деца и млади.

„Дуго сам размишљао како да започнем ово обраћање које треба да сублимира све оно што смо урадили у 2021. години, да пружи хоризонте развоја за 2022 и предстојеће године. Размишљао сам да ли да почнемо са коначном проценом БДП-а, о платама, пензијама, инфраструктурним пројектима. Одлучио сам се за неки другачији приступ – да почнемо да говоримо о томе што је најважније у нашој земљи. То је наша будућност – деца и млади”, рекао је он на почетку обраћања.

Истакао је да неће почети са анализама, критикама, похвалама или било чим другим, већ шта ће се учинити од 1. јануара за децу и младе и наталитет.

Указао је да је у Србији корона установљена марта 2020. године, и да је много дивних људи изгубљено, те да више нема никог у Србији ко не зна неког који је директно или индиректно умро од короне.

Вучић је рекао да су сви, бринући се о животима оних који имају одређене болести, пре свега наших старијих, очева, мајки, дека и бака, заборавили на младе људе, основце, средњошколце, студенте, младе који су завршили школовање, или им се није посветила довољна пажња.

Истакао је да се налазимо у ери где имамо много више мртвих индиректно од короне, јер се добар део људи не јавља лекару јер мисли да ће превазићи ту болест.

Фото: Страхиња Аћимовић

„Има део људи који је умирао од кардиоваскуларних болести и излива крви у мозак, значајно већи број што је управо због короне”, додао је он.

Вучић је рекао да је мање деце рођено него претходних година, као последица короне, али и повећања животног стандарда.

Вучић је затим саопштио да је будућност на младима, као и да млади нису заборављени. Председник је онда истакао и како ће од првог јануара држава Србија за прво рођено дете дати 300 хиљада једнократне помоћи, уместо 100 хиљада динара.

Нисмо заборавили на младе, на њима је будућност наше земље. Од првог јануара, за прво дете, од државе Србије, биће 300 хиљада динара једнократна помоћ. Била је 100 хиљада динара. Имаћемо једнократно давање и за друго и за треће дете 100.000 динара. Плус 10.000 динара месечно, за треће дете иде по први пут једнократно 100.000 плус наредних 10 година 150 евра месечно – рекао је Вучић.

Председник је рекао да је виши наталитет код сиромашнијих него код богатијих, и да ће ово знатно утицати на развој.

Права на новчану помоћ за изградњу или куповину и учешће за стан, и држава ће донети уредбу 5. јануара којом ће бити регулисано то да мајка детета, а у случају смрти и отац, да може да добије 10 до 50 одсто поклона државе за стамбену јединицу. Имате кућу у Бабушници од 40.000 евра, од државе ћете добити 20.000 евра – рекао је председник.

Председник је затим изјавио и како ће сви од 16 до 29 година, који се током јануара пријаве, добити 100 евра државне помоћи. Како је Вучић истакао, новац ће младима на рачунима бити већ првог фебруара.

Извор: oradio.rs

Увешћемо измене закона и превентивне мере у борби против насиља над женама и против вршњачког насиља. Данас је то јасније него раније. Спремили смо потпуно нову меру и вечерас је први пут сазнајете. За сва лица од 16 до 29 година припремали смо меру која ће се брзо реализовати, а то је мера наше подршке тим лицима, како би они у овако тешким условима могу да кажу да је држава показала како може да издвоји средства за њих. Зато ћемо свим младим који имају личну карту до лица која ће до 2022. године напунити 29 година, имаће право да се пријаве за новчани износ до 100 евра. Довољно је само да се пријавите и оставите новац у банци, и новац ће лећи до 1. фебруара – изјавио је Вучић.

Коначна процена – у 2021. раст БДП-а 7,5 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је да ће Србија, према коначној флеш процени, имати раст БДП у 2021. години 7,5 одсто.

Председник је истакао да ће наша земља по стопи раста БДП-а прошле и ове године, после Ирске, бити прва земља у Европи.

Казао је да флеш процена за 2021. може да се разликује плус-минус 0,1 одсто.

Демостат: Губитак на неорочену штедњу од 10.000 евра за годину дана 500 евра

Вучић је рекао да ову годину завршавамо са јавним дугом опште државе од 56,9 одсто БДП-а и 57,5 одсто БДП-а консолидавне државе (са локалним самоуправама)

То је стопа јавног дуга испод нивоа који смо очекивали, рекао је Вучић и нагласио да је то постигнуто захваљујући озбиљној и домаћинској политици.

Не разумем зашто воле да изазивају тензије

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће упутити питање међународној заједници, пре свега ЕУ и САД, и свима који подржавају мање или више независност Косова, у вези одбијања Приштине да омогући учешће Срба са КиМ на предстојећем референдуму.

Вучић је, одговарајући на питање да ли очекује било какву конструктивност од Аљбина Куртија, који иако од међународне заједнице добија све више порука да је дијалог једино решење, рекао да Србија треба више да се промени и од кога то зависи, од ЕУ или неког другог, приметио да то не зависи од њега, и додао да не воли да коментарише такве ствари

Аљбин Курти и Александар Вучић (Извор: DW)

Вучић је казао да ће поставити питање међународној заједници, ЕУ, САД и свима који подржавају мање или више независност Косова, хоће ли тако реаговати и ако Срби престану да учествују на њиховим изборима, или неће бити избора на северу КиМ.

„Шта ће да раде, хоће ли тенковима, односно, пошто их немају, оклопним возилима да их утерују на бирачка места. Не разумем што воле да изазивају тензије. Наше је да будемо уз свој народ, чувамо мир и поштујемо наш Устав”, поручио је Вучић.

„Поразно је за мене што не пуштају Вељка Одаловића, Петра Петковића да уђу на КиМ, што се понашају као неко ко треба да изазове инцидент. Тако су рекли да неће дозволити да се одржи референдум у српским срединама на КиМ”, објаснио је он.

Да Србија не осети кризу

Даћемо све од себе да нико у Србији не осети енергетску кризу, као што је то до сада био случај, нагласио је вечерас председник Александар Вучић.

„Неки су научили да им звучи понекад саркастично и смешно када се каже да је Србија земља у успону. Када сте први у Европи по стопи раста онда то ипак значи нешто, то говори о земљи, њеним грађанима, по мало и о онима који су водили земљу. Свакако да за нас није лака ситуација. Ми смо били на опрезу. Себе смо критиковали, а људи нису осетили никакву кризу, нити ће је осетити, сем 1,6 одсто домаћинстава којима је струја била искључена 24 сата”, истакао је он.

Вучић је казао да ће власт дати све од себе да нико у Србији не осети кризу. Рекао је да брине за период друге половине јануара, прве половине фебруара, и то не што нисмо спремни.

„Нама су сви блокови укључени, сви функционишу. Када год имамо проблем са млином у једном блоку, пожаром у машини… одмах се то посматра катаклизмично, али се тај проблем превазиђе брзо а да ништа не осетите”, указао је он.

Љубиша Спасојевић: Слатке полуистине, масне лажи и горка економска истина

Вучић се захвалио рударима и људима који раде у термоенергетским постројењима, који у тешким условима испоручују угаљ, лигнит и струју.

„Што се гаса тиче не могу да одговарам на сваку неистину. Од јануара нама по истим условима наставља да стиже гас по цени од 270 долара, уз додатне количине гаса које узимамо, које су нам потребне због напретка Србије и њене индустрије. Верујем да ћемо обезбедити веће количине од предвиђених за јануар и фебруара, повољнију цену чак и за додатни део, који није био договорен и планиран”, поручио је он.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , ,

Оставите коментар