Демостат: Губитак на неорочену штедњу од 10.000 евра за годину дана 500 евра

У Србији је још увек навика инвестирања на ниском нивоу и грађани не препознају алтернативе штедњи у банкама или евентуалном пласману новца у некретнине

Фото: Пиксабеј

Камате на девизну штедњу тренутно су готово нула, што значи да је неорочених 10.000 евра губитак услед инфлације у протеклих годину дана био скоро 500 евра, а нешто мањи ако је орочена штедња, пише Демостат.

Како је подсетио тај истраживачко-издавачки центар, у Србији је међугодишња инфлација у новембру износила 7,5 одсто. Рачунајући цене у доларима, инфлација је у новембру износила 6,8 одсто, а у еврима 4,9 одсто, навео је Демостат.

Банке почеле да наплаћују оно што је до сада било бесплатно

Како се додаје, разлози за те скокове су пораст цена енергената и хране, који је уследио после отварања глобалних економија у току ове године.

„У Србији је још увек навика инвестирања на ниском нивоу и грађани не препознају алтернативе штедњи у банкама или евентуалном пласману новца у некретнине. То не значи да оне не постоје и да нису доступне. Једна од њих је и свако инвестирање и улагање вишка новца у велике иностране компаније чије се акције котирају на највећим иностраним берзама широм планете”, пише Демостат.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар