Врховни суд Русије наложио затварање „Меморијала”, водеће групе за људска права

Руске власти су ову групу ставиле на званичну листу „страних агената” 2015. године

Фото: Pixabay

МОСКВА – Врховни суд Русије данас је пресудио да најпознатија група за заштиту људских права у земљи, позната као „Меморијал”, мора бити угашена због кршења закона који захтева да се овакве групе региструју као страни агенти.

Новинска агенција Интерфакс цитирала је адвоката „Меморијала” који је рекао да је тужба политички мотивисана и да ће уложити жалбу, како у Русији, тако и пред Европским судом за људска права.

Тужиоци су прошлог месеца оптужили московски Центар за људска права „Меморијал” и „Меморијал интернешенел”, његову матичну структуру, за кршење закона о страним агентима, тражећи од суда да их затвори.

Тужиоци су посебно истакли да је „Меморијал интернешенел” прекршио прописе тако што све своје публикације, укључујући постове на друштвеним мрежама, није означио ознаком која је прописана законом.

Они су, такође, оптужили центар са седиштем у Москви за одобравање тероризма и екстремизма, преноси Танјуг.

Говорећи на завршном рочишту, државни тужилац је изјавио да је „Меморијал” организовао медијске кампање великих размера са циљем да дискредитује руске власти.

Руске власти су ову групу ставиле на званичну листу „страних агената” 2015. године.

(Политика, 28. 12. 2021)

Европски суд за људска права тражи од Москве да суспендује одлуку о распуштању Меморијала

Распуштање руске невладине организације Меморијал, стуба борбе против репресије у савременој Русији, представља поражавајућу вест за цивилно друштво, оценила генерална секретарка Савета Европе Марија Пејчиновић Бурић

НВО Меморијал (Извор: Снимак екрана/Политика)

Европски суд за људска права затражио је данас од Москве да „суспендује” одлуку о распуштању Меморијала, главне организације за одбрану основних људских права у Русији, сазнаје се у суду.

Суд коме се по принципу хитности обратио Меморијал, позвао је руску владу да суспендује ту одлуку на онолико времена колико буде потребно да тај Суд размотри жалбу невладине организације.

„Суд је одлучио да укаже руској влади да у интересу страна и доброг одвијања процедуре покренуте пред њим, треба суспендовати спровођење одлука о распуштању организације која је поднела жалбу”, навео је суд чије седиште је у Стразбуру.

Центар за људска права и његова матична кућа Меморијал обратили су се Европском суду за људска права позивајући се на члан 39 његових прописа. Према том члану дозвољено је Суду да наложи привремене мере земљама чланицама Савета Европе, међу којима је и Русија, када су тражиоци изложени „реалном ризику од непоправљиве штете”.

Руски суд је данас наложио распуштање и Центра за људска права, дан пошто је донео одлуку о распуштању невладине организације Меморијал, што су одлуке које су изазвале критике у иностранству.

Распуштање руске невладине организације Меморијал, стуба борбе против репресије у савременој Русији, представља „поражавајућу вест за цивилно друштво”, оценила је јуче генерална секретарка Савета Европе (СЕ) Марија Пејчиновић Бурић.

Невладина организација Меморијал основана је 1989. а руске власти су је 2016. сврстале на списак „страних агената”. Та одредница која подсећа на сличну одредницу „непријатељ народа” из совјетске ере, уопштено се односи на организације или особе које се „финансирају из иностранства” и воде „политичке активности”.

(Политика, 29. 12. 2021)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Довољно је било да сте објавили снимак завршне речи судије(или већ како је назвати овим родноравноправним новоговором) шта се „Меморијалу“ ставља на терет, а не да „затрпате“ тему преузетим текстовима који не говоре ништа(округло па на ћоше) . Или је то био циљ? „Меморијал“ је у Рф основао академик и дисидент Андреј Сахаров, а организација се бавила расветљавањем комунистичких злочина у СССРу. Мени је постало јасно још пре неколико година да Москва опет „гази левом“ и писао сам у коментару на „Спутњику“ да се ману тог совјетског наратива јер им на спољнополитичком плану(а и у земљи) доноси само проблеме, посебно у државама бившег Варшавског уговора из разумљивих разлога, као и форсирање максиме о „једина два пријатеља Русије, армији и флоти“. То је онда крах дипломатије.. У сусрет изборима, у Србији, променила вам се и уређивачка политика (чим има превише „короне“ и њених „деривата“, ту има мало истине). А пре пар година нпр., сте имали врло квалитетне текстове. Е сад, ако је неко припретио, ви „намигните“, или то већ чините, а ја не примећујем. Шалим се наравно, али.. Свако добро! п.с. Да ли мислите, да ће неко поверовати у приче о томе како ће Срби из света због „мера“ похрлити у матицу? Одавде се, нажалост, и даље бежи главом без обзира..

  1
  1
 2. @ морава

  Пишете:

  У сусрет изборима, у Србији, променила вам се и уређивачка политика (чим има превише „короне“ и њених „деривата“, ту има мало истине). А пре пар година нпр., сте имали врло квалитетне текстове. Е сад, ако је неко припретио, ви „намигните“, или то већ чините, а ја не примећујем. Шалим се наравно, али..

  Нема сајта/медија где је дозвољено у коментарима преиспитивати уређивачку политику. Али ајде, овде може. Али не ширите дефетизам, радили то по службеној дужности или о „свом руху и круху“.

  Јер на ово Ваше:

  Да ли мислите, да ће неко поверовати у приче о томе како ће Срби из света због „мера“ похрлити у матицу? Одавде се, нажалост, и даље бежи главом без обзира..

  Немам шта лично да мислим, знам човека који се вратио, а помиње га и наша Личност године Н. Маловић у свом новом тексту у Печату.

  Александар Лазић

  ПС. Није Вам пало на памет да нам нису припретили него смо се продали (и то за огромне паре), видите и сами да све врви на сајту о текстовима у вези са изборима, странкама и изборној кампањи (О времена! О памети! О закључака!)

  7
  1

Оставите коментар