Француска: Прва правоснажна пресуда о опасности вјетроелектрана по здравље

Суд у Тулузу по први пут утврдио постојање и значење такозваног „синдрома вјетротурбина“, односно штетних посљедица насталих радом вјетрењача на људско здравље

Фото: dpa

(Њемачке пословне вијести, 11. 11. 2021)

Апелациони суд у француском граду Тулузу донијео је пресуду о штетном дејству вјетроелектрана на људско здравље, у којој се по први пут утврђује постојање и значење такозваног „синдрома вјетротурбина“, односно штетних посљедица нискофреквентне буке и инфразвука насталих радом вјетрењача на људско здравље.

Према писању Тихијевог увида, тужиоци Кристел и Лик Фокар били су увјерени да су њихови здравствени проблеми (између осталог главобоља, вртоглавица, поремећај срчаног ритма, зујање у ушима, мучнина, крварење из носа, поремећај сна) током времена потекли од вјетрогенератора удаљених између 700 и 1300 метара од њихове куће.

Део насловнице лондонског Економиста „Свет у 2022“: Ветроелектране заузимају важно место (скроз десно)

Суд је утврдио да брачни пар у прошлости није показивао никакве уочљиве здравствене проблеме и испрва није имао критички став према градњи постројења, али је по њиховој изградњи дошло до појаве наведених симптома. Кад би напустили мјесто становања ради вишедневног одмора, здравствени проблеми би нестали. Брачном пару додијељена је надокнада од 128 хиљада евра. Власници вјетропарка имали су рок до 8. октобра да поднесу жалбу Врховном суду, али се то није десило.

Пресуда би могла имати далекосежне посљедице по изградњу вјетроелектрана у Европи.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Termoelektrane izazivaju globalno zagrevanje, nuklearne ostavljaju radioaktivni otpad, hidroelektrane uništavaju ekosistem, proizvodnja solarnih panela zagađuje okolinu, vetroelektrane uništavaju zdravlje.

    Dakle jedino rešenje je da se prestane sa proizvodnjom el. energije.

    Ili još bolje, da se ona proizvodi za one 2-3 hiljade ljudi što nas toliko vole i brinu za naše zdravlje, jer šta ćemo mi da radimo ako oni ostanu bez struje?

Оставите коментар