Генерал Томазо Витале: НАТО помогао Србији да уништи 2.000 тона застареле муниције

НАТО је уложио милионе евра да би помогао напорима Србије да уништи опасну застарелу муницију, рекао шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду

Генерал Томазо Витале (Фото: Снимак екрана)

Генерал Томазо Витале, шеф НАТО војне канцеларије за везу у Београду, изјавио је данас да су током 15 година од када се Србија придружила програму НАТО „Партнерство за мир” одржане бројне заједничке вежбе за управљање последицама ванредних ситуација и заједничке обуке припадника војске, како би се боље суочавали са безбедносним изазовима.

Витале је у емисији на Јутјуб каналу агенције за истраживање јавног мњења Демостат подсетио и да НАТО обучава војнике Србије како би били спремни за учешће у међународним војним операцијама широм света.

„НАТО је уложио милионе евра да би помогао напорима Србије да уништи опасну застарелу муницију. За сада је уништено преко 2.000 тона и ово је битна тема, важна за нашу средину. Још један значајан програм је ‘Наука за мир и безбедност’. У њему је Србија веома активан учесник. Учествовала је у више од 40 пројеката, који се баве бројним питањима, која су веома важна на пољу безбедносних изазова”, казао је Витале.

Он је истакао да је НАТО спреман да пружи подршку потребама, приоритетима и политикама Србије, уз потпуно поштовање политике војне неутралности.

НАТО помаже Србији да уништи вишак муниције која представља „потенцијални безбедносни ризик“

„Ми као Савез поштујемо право сваке суверене земље да бира сопствену спољну политику и да одређује сопствене безбедносне аранжмане, без икаквог мешања. Самим тим, НАТО поштује политику војне неутралности Србије и то увек јасно и доследно истичемо”, рекао је Витале преноси Бета.

Како је истакао, НАТО са друге стране има такозвану политику „отворених врата”, што у пракси значи да су земље које желе да се учлане у НАТО добродошле, као што се поштује и право других да буду партнери НАТО и не постану чланице.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. Поштовани читаоци,
  наслов чланка, који је објављен у ‘политики’ и пренет на разне интернет странице,
  грешком је спермутован.

  Исправка гласи:

  ‘Генерал Томазо Витале: Србија помогла НАТО-у да уништи 2.000 тона застареле муниције’

  Извињавам се свим читаоцима.

Оставите коментар