НАТО помаже Србији да уништи вишак муниције која представља „потенцијални безбедносни ризик“

Амбасадор Краљевине Норвешке у Србији сматра да је уништавање скоро 2000 тона муниције ослобађање одбрамбених ресурса како би се користили за корисније ствари

srbija-nato

БЕОГРАД – Захваљујући логистичком споразуму између Србије и НАТО, унапређени су капацитети Техничко-ремонтног завода Крагујевац“ који од данас званично може да крене са демонтирањем муниције.

Како је саопштила Амбасада Норвешке у Београду, Војска Србије ће тако у наредне две године моћи да уништи скоро 2000 тона вишкова муниције која представља потенцијални безбедносни ризик.

Реч је о безбедном демонтирању муниције, при чему се барут уништава или рециклира, док се метални делови користе као секундарна сировина.

Средства је обезбедио поверилачки фонд НАТО-а од кога је, како се наводи, Србија тражила помоћ.

Србија је иницирала оснивање Поверилачког фонда за делаборацију и уништавање вишка убојних средстава и унапређење капацитета Техничко ремонтног Завода Крагујевац новембра 2011. а исти је одобрен од стране НАТО средином 2013. године.

Тим фондом је предвиђена укупна донација земаља НАТО-а, укључујући и Норвешку, од 3,7 милиона евра за Завод у Крагујевцу и то за набавку одговарајуће опреме и обуку.

Након завршетка пројекта, новонабављена опрема остаће у Заводу и он ће бити оспособљен као регионални центар за уништавање вишка муниције и опреме која постоји у великом обиму у региону.

Многе земље се суочавају са проблемом вишка застареле муниције које се тешко отарасити на безбедан и еколошки начин. То захтева сложене индустријске процесе, а самим тим и високе трошкове.

НАТО је и раније помагао Србији преко свог поверилачког фонда како би се обезбедило здравије животно окружење за становнике Србије. Тако је у последњих неколико година 1.400.000 мина и 28.000 оружја уништено у Србији и Црној Гори.

Арне Санес Бјорнстад, амбасадор Краљевине Норвешке у Србији, сматра да је ово још један добар пример подршке НАТО-а Војсци Србије. „Норвешка је са задовољством подржала смањивање ризика од инцидената али и крађе, као и ослобађање одбрамбених ресурса како би се користили за корисније ствари од безбедног али опет скупог складиштења застареле муниције“, рекао је амбасадор.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТВ, 12. 10. 2016)

Џејмс Апатурај: Нико нема тајни план да Србију учлани у НАТО

Србија је чврст, поуздан и стабилан партнер, рекао је данас на Београдском безбедносном форуму Џејмс Апатурај, заменик помоћника генералног секретара НАТО за политичка питања и безбедносну политику.

Он је на панелу под називом „Десет година касније: Србија, НАТО и Партнерство за мир” рекао да је НАТО-у потребно снажно партнерство, дијалог и практична сарадња са Србијом, поручивши да „нико нема тајни план да учлани Србију у НАТО”.

Апатурај је истакао потребу за сарадњом у различитим облицима и дијалогом између Србије и НАТО о многим питањима.

„Потребно је да чујемо од Србије на највишем нивоу какви су ставови Србије и шта можемо заједно да урадимо”, рекао је он.

Према његовим речима, Србија и НАТО доста тога раде заједно, већ 10 година, при чему Србија, како је истакао, игра одличну улогу у мисијама и доприноси стабилности на међународном плану.

Апатурај је похвалио и активност српских власти у борби против корупције, као и рад на едукацији у области одбране.

Како је навео, кроз фондове НАТО постоји много могућности за нове пројекте, те их треба испитати.

„Мислим да можемо још тога да урадимо… Овај форум би могао бити почетак напора да учинимо партнерство практичнијим”, рекао је он, закључивши да је „Србија чврст, поуздан и стабилан партнер”.

(Танјуг/Политика, 13. 10. 2016)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s