Александар Вучић: Мој предлог Влади да не доноси никакав нови Закон о експропријацији

Говорећи о изменама закона Вучић је навео да је донео и потписао одлуку о враћању Народној скупштини на разматрање Закон о изменама и допунама о експропријацији

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Александар Вучић говори поводом актуелних протеста и компаније „Рио Тинто“, као и Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи.

Вучић се грађанима обратио из Палате Србија и саопштио одлуке које је донео у складу са својим овлашћењима.

„Четрнаестог децембра очекујемо да нам четири поглавља буду отворена, цео један кластер. То говори да смо много тога урадили у сарадњи са ЕУ, и да се налазимо на добром путу – рекао је Вучић и додао да су хтели да покажу људима како могу да промене све оно што није било мењано у претходних 70 година.

Вучић је показао мрежу аутопутева који су изграђени, као и железничку инфраструктуру.

„Све то смо урадили градећи по Србији што није урађено у претходним деценијама. Постојала је потреба да се све то убрза – рекао је Вучић.

Како каже, могли су и још двоструко више да није било аљкавости и непосвећености неких људи.

Мој предлог Влади је да не доноси никакав нови Закон о експропријацији

Коментаришући Закон о експропријацији, Вучић је рекао да се у жељи да се донесе најбољи могући закон да се реши проблем експропријације, донели су закон у коме је једна ствар била проблематична.

„То су пре свега рокови – рекао је Вучић и додао да Закон није прошао кроз јавну расправу.

Како каже, није донет у хитном поступку, али сви поступци којима се регулише закон су хитни.

„Није било јавне расправе уз чудно објашњење. Ковид је. Ма немојте. Сви би позвали на страначке скупове и пет милиона људи, а за јавну расправу им је ковид проблем. У складу са тим, консултовао сам се са правним стручњацима и нашао сам још ствари које нису добре – рекао је Вучић.

Говорећи о изменама закона Вучић је навео да је донео и потписао одлуку о враћању Народној скупштини на разматрање Закон о изменама и допунама о експропријацији.

„Од професора Правног факултета сам добио уверавање да могу да се позовем на правне норме како бих Народној скупштини вратио овај закон на разматрање – навео је Вучић

„Инсистирао сам да се овај закон врати на разматрање. То значи да је овај Закон о експропријацији враћен Народној скупштини по процедури, они могу сутра већ одлуку којом ће да повуку тај закон, али не пре моје одлуке. Мој предлог Влади Републике Србије је да не доноси никакав нови закон, већ да замоли све остале фирме, конвент, да се направи најшира јавна расправа, која може да траје и до шест месеци, како би се нашло решење – рекао је Вучић.

Ивица Дачић: Влада не може да повуче закон који је усвојио парламент

„Мој посао је да чујем глас свих људи. Ово је моје обраћање грађанима Србије, али и грађанима Горњих Недељица. Ја се обраћам људима који су забринути. Сви они су знали да ту нема моје кривице, и знају да ја нисам довео Рио Тинто овде – рекао је Вучић.

Како каже, Рио Тинто је поднео званичан захтев за измену просторног плана подручја за посебне примене. Додаје да нису добили одобрење Владе Србије, као и да је његов савет Влади да ни не одобри.

Како каже, поднели су захтев у коме траже да се из Штавица премести Јаловиште у долину Јадра.

Немамо право да уништавамо животе људи зарад стране компаније – рекао је Вучић.

Ми смо на вашој страни и бићемо заједно са вама, са вама ћемо да видимо шта нам је најбоље да урадимо – додаје председник.

Александар Вучић: Имам примедбе на Закон о експропријацији, предложићу измене

Коментаришући Закон о референдуму и народној иницијативи, Вучић је рекао да у том закону није видео ништа спорно.

Додаје да је Закон о референдуму у складу са законима ЕУ и Венецијанском комисијом.

О Закону о референдуму Вучић је рекао да ће да испуни све што се тражи од Владе и од њега.

„Ја не чувам никакву власт, ја имам још два и по месеца. Никог није брига, демонстрирајте, протестујте, али то није потребно нашој земљи. Поносан сам на нашу државу што није користила водене топове, што није хапсила. Код нас је крхка демократија, морамо да је чувамо и градимо. Никада не смемо да дозволимо да нам се догоди случај Ранка Панића. Ово је излазак у сусрет грађанима Републике Србије, и моја жеља је да им кажем да ми не пада на памет да радим ништа против њих. Ми смо данас изградили земљу која је 10 пута просперитетнија него што је била. Све обнављамо, реконструишемо и градимо – рекао је Вучић.

Позвао је Владу Србије и министре да остатак мандата проведу слушајући људе, а не себе.

„Безброј пута сам се љутио због тога што нисмо објаснили људима ствари око лечења деце. Лечимо девет пута више деце него пре осам година. Укупна улагања у екологију су 560 милиона евра за период од 2017 – 2022, то је 250 посто више него пре – рекао је Вучић, и додаје:

„Идемо на оснивање посебног зеленог фонда за западни део Србије којим ће располагати представници грађана и министарства, док ће већину ту имати представници грађана.

Вучић о саопштењу Владе: Реч само о аљкавости и немару

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да је саопштење Владе, везано за враћање закона о експропријацији, пример техничке грешке, аљкавости и немара и да нико није имао намеру да противуставно преузме на себе ингеренције скупштине или председника Србије.

Влада повлачи Закон о експропријацији из процедуре, предложене измене Закона о референдуму

Вучић је, одговарајући на питања везана за саопштење владе, казао да се догодила ужасна непријатност.

„Имао сам данас састанак са премијерком. Упознао сам је са одлуком, мислио да је у реду да је упознам не само са одлуком коју доносим, чак и са образложењем.

Упознао сам чак и неке људе на опозиционој сцени који се овим баве, а разговарам са свима, изузев онима који неће да разговарају и само вређају. Све сам упознао каква ће ми одлука бити. Влада је спремајући своју реакцију на моју одлуку, а човек уместо да је пошаље прес тиму председнице владе, притиснуо на мејл адресу свих медија. Реч је о техничкој грешци, немару, аљкавости”, објаснио је он.

Казао је да се тако нешто дешава када неко мора да оде по дете у школу, кући,…

„Да се жалим где нисам могао данас да одем, а било ми је важно да одем, где смо буквално трагедију имали у породици, а нисам могао да будем са најближима. Када сте на државној функцији морате имати већу одговорност”, додао је он.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. У односу на трагедију коју нам приређује својом владавином, његове личне трагедије су небитне и недостојне помињања. Суштинска реченица о предлогу да се не доноси нови закон о експропријацији, треба да има временску одредницу „пре избора“.
    Неугасива је комплексашка жеђ за влашћу по цену било какве личне бламаже, било каквих непријатности по било кога. Одбија да прихвати да је прочитана књига и да негове речи немају никакав значај. Он зна да они са којима је причао по селима знају да ни у чему нема никакве његове кривице, али не жели да зна да много неких људи зна чиме ће га отерати на робију, међу њима и ти сељани. Као свака надмена будала, хвали се својим остварењима од којих нико не виде никакве вајде.
    Зато, сад кад су му ноге у блату, навалимо на магаре које се представља за лава.

Оставите коментар