Угоститељи широм Србије затварају локале у 22 сата због ковид пропусница

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове рекао да су многи угоститељски објекти сами ограничили радно време и престали да раде од 22 сата, те да је то забележено широм Србије, од Врања до Суботице

Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић

Кажњавање оних који бораве у затвореним угоститељским објектима, а немају ковид пропусницу почело је синоћ, а помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић каже да је у локалима који су радили после 22 сата углавном поштована обавеза поседовања ковид пропусница и да су грађани најчешће имали сертификат о вакцинацији.

Стаменковић је рекао за РТС да су многи угоститељски објекти сами ограничили радно време и престали да раде од 22 сата, те да је та слика забележена широм Србије, од Врања до Суботице.

„Да ли то говори да су послодавци неспремни због својих запослених који можда нису вакцинисани, то ћемо видети. Мислим да то није оправдање, да се о овоме доста дуго већ прича и да је било времена за добре припреме“, рекао је Стаменковић.

Истиче да се обавезе према држави морају поштовати јер је, додаје, ово важна противепидемијска мера.

„Потребно је да нам буду партнери. Не да их кажњавамо, него да обезбеде услове, да поштују ковид сертификат и да сви или буду вакцинисани или буду проверени, да бисмо спречили Ковид 19 и ово оптерећење здравственог система“, рекао је Стаменковић.

Контрола ковид пропусница од суботе, казне од понедељка

Додао је да се не одустаје ни од дневних надзора, да се контролишу тржни центри, хипермаркети, као и јавни саобраћај.

Како је рекао, у току прошле недеље било је више од 21.000 надзора што је, каже, скоро за 85 одсто више него почетком месеца.

Додао је да је број прекршајних налога повећан скоро три пута, те да је само прошле недеље писано скоро 500 прекршајних налога.

„Дупло је повећан број прекршајних налога изречених угоститељским објектима, а и даље се крше мере. Чак 22 правна лица и предузетника је кажњено, немали број у трговинским објектима – 32 власника, односно правна лица, од 198 прекршајних налога, ту су и корона редари“, рекао је Стаменковић.

Како је додао, у јавном саобраћају кажњено је 11 превозника.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар