Контрола ковид пропусница од суботе, казне од понедељка

У саопштењу се подсећа да су ковид пропуснице нешто што се већ дуго примењује широм света у угоститељским објектима

Фото: А.Васиљевић

Председница Владе Ана Брнабић одржала је данас састанак са надлежним службама у вези са увођењем ковид пропусница, на коме је одлучено да контрола ковид пропусница почиње од суботе, а новчано кажњавање од понедељка.

На састанку, којем су присуствовали министри унутрашњих послова и здравља, Александар Вулин и Златибор Лончар и директор Безбедносно информативне агенције Братислав Гашић, разговарано је о начину контроле ковид пропусница, очитавању дигиталних зелених сертификата, спречавању евентуалних злоупотреба и датуму почетка примене ове мере.

Одлучено је да кажњавање правних и физичких лица почне од понедељка, 25. октобра.

Претходно, у суботу и недељу ће све инспекције бити на терену, како би, заједно са угоститељима, проверили у пракси како функционише систем.

Ана Брнабић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Ова одлука је донета из разлога пружања додатног времена угоститељима, како би пронашли што бољи и ефикаснији систем организације и контроле ковид сертификата, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Циљ увођења ковид пропусница је искључиво заштита здравља свих становника Србије, а никако новчано кажњавање грађана. Стога се Влада Србије нада да ће се и током два дана викенда грађани и привредници понашати одговорно, с обзиром на то да одлука о контроли ковид пропусница и новчаном кажњавању неће бити даље одлагана.

На данашњој седници Владе, у консултацији са Кризним штабом за заштиту здравља становништва од заразне болести Ковид-19, донета је одлука да ће ковид пропусница бити валидна и у случају поседовања на Дигиталном зеленом сертификату и позитивног теста на антитела (ИгГ), не старијег од три месеца и урађеног у лабораторији у јавној својини који доказује довољно висок степен заштите у случају прележаног ковида.

У саопштењу се подсећа да су ковид пропуснице, тј. контрола зелених сертификата, нешто што се већ дуго примењује широм света у угоститељским објектима.

Спутњик: Ковид пропуснице ће се примењивати само после 22 сата

Та мера, као и вероватно многе остале епидемиолошке мере биће укинуте онога момента када степен вакцинације становништва достигне задовољавајући ниво. То ће, судећи по искуству осталих земаља, бити основ за постепено враћање у живот какав памтимо пре 2020. године.

У Републици Србији доступне су четири врсте вакцина – кинеска вакцина Синофарм, руска вакцина Спутњик В као и вакцине произвођача Фајзер и Астра Зенека.

Вакцинација је могућа на свим вакциналним пунктовима и домовима здравља свакога дана, укључујући и дане викенда, наваде о је у саопштењу, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 10. 2021)

Ковид пропусница је дигитални зелени сертификат

Дигитални зелени сертификат се може носити у папирном формату или у телефону и каже да ће оба начина бити прихватљива за улазак у објекте у којима се служе храна и пиће после 22 сата

Извор: Политика

Ковид пропуснице су дигитални зелени сертификат, који ће од суботе бити обавезни за улазак у угоститељске објекте после 22 сата, изјавио је Танјугу саветник председнице Владе Вукашин Гроздић.

Он је навео да дигитални зелени сертификат садржи све податке о тестовима на ковид-19 и вакцинацији једне особе.

„Приликом сваке вакцинације и сваког теста сви вакцинациони пунктови и све лабораторије преко сајта еУправе шаљу на мејл адресу лица дигитални зелени сертификат и већина наших грађана га је већ користила летос када је ишла на летовање. Уколико га случајно немате можете га штампати са сајта еУправе бирањем опције преузимање дигиталног зеленог сертификата”, рекао је Гроздић.

Додао је да је друга опција одлазак у Пошту, где ће дигитални сертификат бити одштампан сваком уз одговарајући лични документ који доказује идентитет.

Предраг Кон: Мере у виду оваквих ковид пропусница нису довољне

„Дигитални зелени сертификат је потврда и о вакцинацији и о прележаној болести. То значи да сте имали прележану болест па је прошло 14 дана и да тада ту потврду можете користити наредних 210 дана. ПЦР који је негативан можете користити 72 сата, антигенски тест до 48 сати. Ту су и подаци о вакцинама – друга, односно трећа доза, као и тест на антитела, где ако се покаже да имате ИГГ антитела, може се користити до 90 дана”, објаснио је Гроздић, јавља Танјуг.

Наводи и да се дигитални зелени сертификат може носити у папирном формату или у телефону и каже да ће оба начина бити прихватљива за улазак у објекте у којима се служе храна и пиће после 22 сата.

„Уколико се особа накнадно вакцинише или изврши неки тест, нема потребе да поново вади дигитални зелени сертификат, јер ће се све промене очитати преко његовог кју-ар кода”, нагласио је Гроздић.

Он додаје да обична потврда о вакцинацији неће важити, а да се признају дигитални зелени сертификати из земаља ЕУ и других земаља са којима Србија има споразум о признавању вакцинације или прележане болести.

ДЈБ-Суверенисти: Поново упозоравамо власт да не уводи противуставне ковид аусвајсе

Гроздић каже и да еУправа ради на изради посебне апликације која ће очитавати кју-ар кодове, као новчаник, где ће грађани моћи да држе и складиштите те податке.

„За сада користимо систем који је најједноставнији за грађане и пословне људе, а то је да било којим читачем кју-ар кода извршимо скенирање које заправо води на сајт еУправе где можете видети све податке о неком лицу”, рекао је Гроздић.

Он истиче да у овом тренутку не може рећи да колико је интересовање за издавање зелених дигиталних сертификата, али да очекује да ће се оно свакако повећати од понедељка, када почне кажњавање особа за боравак у угоститељским објектима без ковид пропусница.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Та новокомпонована антицивилизацијска хитлеровско орвеловска глупост која постоји од пре пар месеци на „цивилизованом“ западу експресном брзином стиже код нас. Не надајте се. То неће ићи код нас. Нећете ви никога прогањати. Али ћете итекако одговарати кривично.

Оставите коментар