Предраг Кон: Мере у виду оваквих ковид пропусница нису довољне

Лекарски део Кризног штаба тражио да се све затвара у 17:00 часова, а да буду отворене само продавнице са намирницама, за гориво и лекове, истакао епидемиолог и члан Кризног штаба

Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Члан Кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон сматра да донете нове мере против вируса корона нису довољне и поздрављајући увођење ковид пропусница наводи и да је лично скептичан да ће се резултати брзо видети јер, како је објаснио, односе се само на угоститељске објекте и то након 22:00 часа.

„Поздрављам доношење мера, требало је још у јуну да се донесу. Нисам задовољан јер мислим да ове мере неће бити довољне. Ми (лекарски део Кризног штаба) смо јасно рекли шта смо имали још 5. октобра, а од тада се баш ништа није променило”, казао је др Кон на ТВ Прва, а преноси Танјуг.

Истиче да се нажалост ни ситуација по питању имунизације није побољшала, а да је у болницама ситуација катастрофална јер, како каже, нема довољно лежајева, па се пацијенти отпуштају и пре времена.

„Ситуација је јако лоша, немамо начин да повећамо обухват вакцинацијом, да стекнемо колективни имунитет”, казао је Кон указујући да је чак и колективни имунитет пропустљив.

Предраг Кон: Медицински део Кризног штаба тражи максимизирање контроле спровођења мера и јавне санкције

Према његовим речима, лекарски део Кризног штаба је тражио да се све затвара у 17:00 часова, односно да се у то време затварају тржни центри, продавнице, кафићи, а да буду отворене само продавнице са намирницама, за гориво и лекове.

Такође, тражили су, како каже, да забрана окупљања буде после 17:00 часова.

„То је основа, а уз то смо тражили да се снажно ради на вакцинацији јер је једини излаз масовна вакцинација”, казао је др Кон.

Када је реч о контроли ковид пропусница, Кон каже да ће моћи да се врше или преко папирне форме или на мобилним телефонима.

„Само скенирање QR кода омогућава ономе ко контролише да види да ли је зелено, односно исправно или не”, каже.

Додаје и да је битно да су урађене едукације, односно припрема за све инспекције које ће радити на контроли.

Битно је, каже и заоштравање те контроле и додаје да је лекарски део Кризног штаба захтевао и да, осим финансијске казне, јавно буду објављивани они који прекрше ту меру.

Србија: Протести против увођења ковид пропусница

Према његовим речима, после 22:00 часа углавном раде ноћни клубови и та мера се првенствено односи на њих.

Указује да је пред нама сезона респираторних болести тако да вакцинација није сада важна само против ковида, већ и против грипа и пнеумокока, односно против упале плућа.

„Код свих респираторних инфекција долази до пада имунитета и појачана је осетљивост на бактеријске инфекције, ми имамо вакцине и за грип и за пнеуомококе”, додаје.

Коментаришући случај преминулог дечака од 16 година од последица вируса корона, као и то што је све већи број заражених међу школском популацијом, Кон каже да свакодневно тестирање показује да је 20 одсто инфицираних од укупног броја сваког дана млађих од 20 година.

„То указује да се вирус жестоко спустио међу популацију школске деце. Имамо младе на респиратору, имамо смртни исход, не може се боље очекивати и легитимно је питање да ли је време да се размишља о онлајн настави”, указује Кон.

Бранислав Тиодоровић: Ковид пропуснице само увод за мере које ће уследити

Додаје да су јуче разговарали о онлајн настави и каже да ће Национални координациони тим расправљати о томе.

„То зависи од података, процене, још увек су подаци такви да се деца заражавају у породици и доносе вирус у школу и све више се открива да из школе носе кући. Мотор сваке епидемије су колективи”, истакао је Кон.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. “Само лекови за становништво су излаз из ове ситуације, а не вакцине!
  Не може се једном те истом вакцином стећи имунитет за ЛАФАБЕТ сојева
  вируса.
  Индија је пример како се може епидемија зауставити – лековима, а Израел
  пример како се вакцинацијом епиидемија разбуктава.“

  16
 2. Ceo svet upao u vrtlog laži i uopšte nije jasno kako će se iz ove histerije oko virusa izaći!

  16

Оставите коментар