Предраг Кон: Медицински део Кризног штаба тражи максимизирање контроле спровођења мера и јавне санкције

Кон је казао да медицински део Кризног штаба тражи и да се „максимизира” контрола спровођења мера уз коришћење санкција које ће се јавно објављивати, као и да буду забрањена јавна окупљања више од пет људи

Др Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да медицински део Кризног штаба и даље заступа став да је потребно увести рестриктивније епидемиолошке мере у борби против корона вируса, попут скраћивања радног времена на десет дана.

„Од прошле седнице Кризног штаба није дошло до побољшања ситуације. Нека стабилизација се види, али на готово катастрофалном нивоу и то свакако није побољшање”, рекао је Кон за Радио-телевизију Србије (РТС).

Навео је да побољшања није дошло ни у процесу вакцинације против корона вируса и додао је да се дневно вакцинише недовољан број људи, јер би требало да буде најмање десет пута већи.

Истакао је да ће у таквој атмосфери бити одржана седница Кризног штаба, која је најављена за ову недељу, и да се нада да ће доћи до неких померања.

„Не може доћи до померања става медицинског дела Кризног штаба јер се он формира на основу чињеничног стања и епидемиолошке ситуације, која је ванредна, а повремено и катастрофална”, нагласио је Кон, пренела је Бета.

Политика: Важи ли зелени сертификат без треће вакцине

Говорећи о броју умрлих од корона вируса у Србији, Кон је поновио да је он свакако већи од оног који се региструје, што је последица различитих начина праћења.

„Једно је оно што се региструје у току самог догађаја, а друго су накнадне статистичке анализе на основу вишка смртности. Не може да се мења метод и да се подаци из другог убацују у први, а и користе се подаци који су доступни и у складу са законом. Ипак, да неко не мисли да се разликујемо – умирање је и код нас на нивоу сличном као и у многим другим деловима света”, навео је Кон.

Он је казао да медицински део Кризног штаба тражи и да се „максимизира” контрола спровођења мера уз коришћење санкција које ће се јавно објављивати, као и да буду забрањена јавна окупљања више од пет људи како би се спречило масовно заражавање.

Оценио је да би се кроз увођење таквих мера резултати видели брзо, али да је чињеница да би дошло само до „предаха” јер би без вакцинације и са попуштањем мера поново дошло до подизања броја заражених.

Драго Ђорђевић: Ношење заштитних маски за лице непотребно и штетно за децу

„Скептичан сам да ће такве мере бити усвојене, али верујем да ће о ковид пропусницама још бити речи и очекујем да ће то поступно почети да се уводи. Видећемо само како”, додао је Кон.

Истиче да не жели да прича о аргументима који нису у вези са медицином јер епидемиолози, како је рекао, морају да указују на катастрофалну ситуацију.

„Улазимо у шесту недељу када имамо преко 6.000 случајева дневно, што је у једном тренутку отишло и на 8.500. То се никада до сада није десило. Имамо тренутно у болницама највећи број оних у тешком стању. Ситуација је таква да нема места и да се чека сатима”, нагласио је Кон.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар