Политика: Важи ли зелени сертификат без треће вакцине

Уколико је протекло седам месеци од ревакцинације, а грађани још нису примили бустер дозу додељује им се црвени статус који може направити проблем на граници

Фото: Андреас Соларо/АФП

Грађани којима је од ревакцинације прошло више од шест месеци, а нису примили трећу бустер дозу вакцине против ковида-19 могу имати проблеме приликом путовања у иностранство. Наиме, очитавањем кју ар кода на зеленом сертификату, на екрану појављује се црвени знак забране који може да сугерише да овај документ у том случају није валидан.

Како је наведено на сајту е-управе, у упутству за добијање овог документа који би вакцинисаним грађанима Србије требало да олакша путовања, црвени статус добијају особе које имају позитиван ПЦР или антигенски тест у последњих 14 дана (без обзира на то да ли су пелцовани или имају податак о прележаној болести), као и особе којима је прошло више од седам месеци од друге дозе вакцине. Тако су се сви они који су се одазвали имунизацији и до сада уредно примили две вакцине нашли у ситуацији да пре одласка у иностранство ипак припреме и негативан тест, јер би се сигурно нашли у ситуацији да морају да објашњавају „знак упозорења” који се појављује приликом скенирања кода, без обзира на то што на њему стоји да је документ валидан.

На сајту Министарства спољних послова јасно је наведено (редовно се ажурирају подаци) у које земље грађани Србије могу да путују и шта је од докумената неопходно. У јавности се непрекидно говори о зеленом сертификату који потврђује да је неко вакцинисан са две дозе, али и да ли је у претходном периоду прележао вирус или био тестиран, као и да је то довољан документ за прелазак преко границе.

Израел: Ковид пропусница само ако је примљена трећа доза или друга у последњих 6 месеци

 

Међутим, нико од надлежних до сада није саопштио да они који, из било ког разлога нису примили трећу дозу вакцине, имају „забрану” на зеленом сертификату.

У е-управи су нам јуче, на питање, да ли је могуће путовати у иностранство са документом на коме се очитава црвени знак забране, одговорили да је овакав зелени сертификат важећи и да садржи информације о обављеној имунизацији. Међутим, чак и ако је тако и ако је ово упозорење само подсетник за грађане које чека бустер доза, на граници би их у најмању руку дочекало непријатно искуство објашњавања како су они вакцинисани иако се тако не чини. А врло могуће да би били и враћени са границе.

На пример у Словенији, грађанима се обавезно пре уласка у било који објекат – хотеле, продавнице, тржне центре, скенира кју ар код који потврђује податке неопходне за улазак у те објекте. „Политика” је овакав код, са знаком упозорења, јуче проследила једном хотелу у Љубљани одакле је стигао одговор да је улазак, без негативног теста, немогућ.

Словенцима ковид потврде потребне и за рад од куће, Холанђанима и за одлазак у тоалет барова

Александар Сеничић, директор „Јуте” рекао је за наш лист да се овај проблем под хитно мора решити јер није донет ниједан документ који обавезује грађане да морају да приме и трећу дозу вакцине.

– Тешко би било објаснити било коме на граници да је реч о валидном документу. У ЕУ бустер доза није обавезна и грађани Србије који су вакцинисани и ревакцинисани против ковида-19 требало би да несметано путују у земље које признају зелени сертификат. Чак и ако је системски тако решено да се они упозоре да је време да приме трећу вакцину, то никако не би требало да се овако отворено истиче на документу који је „здравствени пасош” – казао је Сеничић за „Политику”.

Јелица Антељ 

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар