Сања Радојевић Шкодрић: Србија обезбедила лек Сотровимаб који ће бити коришћен у лечењу коронавируса

Примењује се код позитивних пацијената у првих 10 дана ако имају високе факторе ризика да дође до тешке фазе болести и евентуално смрти, каже директорка Републичког фонда здравственог осигурања

Фото: SEHA

Србија је обезбедила лек Сотровимаб који ће у једној дози амбулантно бити примењиван код ковид пацијената у првих 10 дана ако имају високе факторе ризика, изјавила је данас Танјугу директорка Републичког фонда здравственог осигурања (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић.

Она је истакла да је реч о леку велике ефикасности и безбедности који је обезбедио председник Александар Вучић.

„Примењује се код позитивних пацијената у првих 10 дана ако имају високе факторе ризика да дође до тешке фазе болести и евентуално смрти. Лек се примењује амбулантно, у облику инфузије, једанпут и заиста је показао изузетно високу ефикасност”, објаснила је Радојевић Шкодрић.

Додала је да се лек налази на листи лекова које препоручује Светска здравствена организација, и у америчком је протоколу за лечење.

Истакла је да је тај лек из групе неутралишућих антитела, у коју спадају и регенерон бамвабивинаб који је обезбеђен пре пар месеци.

Директорка РФЗО је рекла да је Србија потписала и уговор са МСД компанијом за најновији лек Молнопиравир, којим је тренутно заокупирана светска и домаћа стручна јавност, јавља Танјуг.

Александар Вучић: Обезбедили смо 500 доза лека против короне по цени од 5000 долара

„Лек је у клиничким студијама показао изузетне резултате и треба да се региструје до краја године код америчке а затим и европске агенције. Одмах након регистрације ће земље које су потписале уговор добити овај лек. Србија је потписала уговор паралелно са Америком и ми смо прва земља у Европи која ће добити лек поред Америке”, рекла је она.

Нагласила је значај благовременог потписивања уговора јер се тако обезбеђује предност у добијању количина лека.

„Земље које су потписале уговоре су се обезбедиле не само прве да добију лек, него да добију и количине које су потребне за грађане”, рекла је Радојевић Шкодрић.

Додала је да се преговара и са Фајзером за лек који је у клиничкој студији показао високе резултате.

„Чим се заврши клиничка студија биће доступно потписивање уговора”, рекла је она.

Директорка РФЗО оценила је да Србија у односу на друге економски развијеније земље добија лекове и најновије терапијске опције међу првима, од почетка короне.

„Али не може ниједан лек да замени вакцину, јер она спречава заражавање и развој даљи болести, док је лек доступан за лечење. У Србији имамо све лекове, за све фазе болести и све најновије иновативне лекове, али да лек може да замени вакцину вакцина не би постојала. Није јасно зашто чекамо, да се разболимо добијемо лек и да се лечимо када вакцинацијом можемо да то да спречимо”, рекла је Радојевић Шкодрић.

Сања Радојевић Шкодрић (Извор: РТС/Снимак екрана)

Додала је да уколико не постигнемо колективни имунитет сви лекови које имамо нам неће помоћи.

„Они помажу уколико максималном вакцинацијом постигнемо колективни имунитет, а онда спорадично, појединачно када дође до разбољевања имамо све терапијске опције”, рекла је она.

Директор РФЗО је рекла да струка одређује када се који лек код кога примењује.

„За све фазе болести и све групе пацијената имамо лекове за ковид, као и за редовно здравство располажемо свим лековима. Сада обезбеђујемо количине за целу 2022. годину а то постижемо тако што Србија има добре пословне и политичке односе”, навела је Радојевић Шкодрић.

Додала је да је захваљујући таквим односима и редовном плаћању Србија међу ретким земљама којима су доступне и редовне, и најновије терапијске опције, пре других земаља.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Црвено/стоп за – вакцину!
    Зелено/слободно за – ивермектин!

    https://srbin.info/svet/istina-o-ivermektinu-ovo-je-trenutno-najveca-vest-na-svetu/

Оставите коментар