Бранислав Тиодоровић: Ковид пропуснице само увод за мере које ће уследити

Увођење ковид пропусница за угоститељске објекте од 22 часа представља само припрему јавног мњења на друге мере и на то где ћемо све примењивати пропуснице, рекао епидемиолог

Бранислав Тиодоровић (Фото: Танјуг)

Увођење ковид пропусница за све угоститељске објекте у затвореном простору од 22 часа само је увод, најава за мере које ће уследити, сигурно се неће на томе стати, рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић. Поручио је да имамо велико заражавање код деце, да су нека и на респираторима те да је медицински део Кризног штаба за потпуни прелазак на онлајн наставу.

Од 23. октобра, од 22 часа уводе се ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном, одлучио Кризни штаб. Ковид пропуснице неће имати фотографије, већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу. Сутра о томе одлука Владе. Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић рекао је гостујући у Београдској хроници да је увођење ковид пропусница за све угоститељске објекте у затвореном простору од 22 часа представља само увод за мере које ће уследити.

Кризни штаб: Ковид пропуснице од суботе од 22 часа за угоститељске објекте у затвореном

„Као припрема јавног мњења на друге мере и на то где ћемо све примењивати пропуснице“, рекао је Тиодоровић и објаснио да се оне неће примењивати у апотекама, на пумпама и продавницама.

Објашњава да ниједна земља у Европи, али и у свету, није увела све мере одједанпут, да су сви радили постепено и како каже, на тај начин постигли најбољи успех.

На питање зашто се уводе тек од 22 часа наводи да је у том временском периоду највише људи у угоститељским објектима и да баш у том периоду долази до блиског контакта који, како каже, погодује ширењу заразе.

„У ноћним клубовима, ресторанима и другим угоститељским објектима је највећа концентрација пре свега младих, али и осталих. У том периоду се највише људи опуштају, долази до много ближег контакта. А основна мера је овде је спречити контакте, свести их на најмању могућу меру. Према томе увођење ковид пропусница од 22 часа има оправдања. Али, ове мере су увод, само најава, сигурно се неће на томе стати“, истиче Тиодоровић.

Медицински део Кризног штаба за комплетне рестрикције

Објашњава да је медицински део Кризног штаба незадовољан јер је, како каже, тражио комплетне рестрикције.

Предраг Кон: Медицински део Кризног штаба тражи максимизирање контроле спровођења мера и јавне санкције

„Ми из медицинског дела Кризног штаба смо остали при свом ставу – тражили смо комплетне рестрикције. Оне су полазиле од тога да све ради до 17 сати, осим апотека, продавница и пумпи. Да тих десет дана практично обезбедимо прекид који треба да створи бољу ситуацију у погледу ширења ове болести, да зауставимо њено ширење. Ми смо незадовољни што се ипак од тога одустало, али смо ипак прихватили као најаву добрих намера да овим сертификатима практично почињемо да уводимо неки ред у понашању“, наводи гост Београдске хронике.

Имамо велико заражавање код деце, што пре прећи на онлајн наставу

Говорећи о настави у школама наводи да су из медицинског дела Кризног штаба били за то да се пређе на онлајн наставу, али да се чека процена тима за имплементацију, у коме седе представници Министарства просвете и Института Батут.

„Данас смо били на ивици тога да кажемо – од сутра се прелази на онлајн наставу, али оставили смо ипак да тим који је функционисао и до сада покушавао да на најбољи могући начин процени ситуацију у саставу људи из Министарства просвете и Батута, дакле, људи који су компетентни ипак још једном сниме целу ситуацију и процене када ћемо то урадити и на ком нивоу“, наводи Тиодоровић.

Истиче да имамо велико заражавање код деце, да су нека и на респираторима, те да је што пре неопходно предузети неопходне мере.

„Имамо велико заражавање код деце, имамо децу на респиратору, један средњошколац је преминуо. Значи није то наш субјективни утисак него је стварно потреба. Кад неко каже – спроводе се све мере. Које то мере се спроводе ако ви у једном одељењу имате 35 ученика, а нема између њих физичке раздаљине, оно што је неопходно поред маски. Ако то није обезбеђено, а јасно је да није, онда смо стварно у великом проблему. Према томе желимо да ови из тима још једном процене и што пре донесу одлуку да би на тај начин могли да спречимо ширење заразе“, поручио је гост Београдске хронике.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 20. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Imali ste poslednju priliku da izađete na ulice sinoć, ali niste.

  Od sad pa nadalje je kasno za svaki otpor i možete samo da pratite razvoj događaja dok dovoljan broj ljudi ne stane u Milgramovih 65%, a onda dolaze po vas.

  22
  2
 2. Нјабољи начин за сузбијање тзв. епидемије је масовна употерба лекова
  за превенцију, а ви то не дозвољавате, забрањујете из “медицинских“
  разлога, и упорно пропагирате вакцинацију вакцинама НЕПОЗНАТОГ
  САСТАВА и НЕПОЗНАТИХ, НЕЖЕЉЕНИХ ПОСЛЕДИЦА, уз обавезан
  потпис пацијанта о преузимању сваке одговорности за нежељене
  последице?
  Ви пропагирате ПРАВО/обавезу НА ЕУТАНАЗИЈУ, под видом борбе
  против пандемије!
  Ширите страх, панику и дезинформације лажном статистиком о броју
  заражених, хоспитализованих /вакцинисаних и невакцинисаних/,
  морално, душевно и економски уништавате садашњи нараштај.

  35
  1
 3. Не Тиодоровићу ми нећемо ваше мере. Нећемо ни вас ни ваше мере. Не интересује нас шта ви хоћете јер ми нисмо ту због вас а ни ви нама нисте потребни. Дакле пакујте кофере док још можете. Тужићемо вас и одговараћете пред судом. Не надајте се да ћемо икоме тражити пропуснице или да ћете икога условљавати да се слободно креће и живи. Ова земља има своје законе и свој Устав и не занима нас никакав кризни штаб. Нећете нас прогањати!

  27
  1
 4. Свако је, али свако је знао шта ће бити са школама. Али, не, онај трут Ружић је у септембру тврдио како је све супер и како су школе најбезбедније место за децу.
  У прилици сам да будем добро информисан о збивањима у једној београдској гимназији и само по њој да се радило, на онлајн наставу би се прешло пре месец дана. Катастрофално бахаћење и немар, поигравање животима професора.
  Стока безрепа управља овом кризом, како да се очекују бољи резултати и исход?

  3
  13

Оставите коментар