Калифорнија: „Бесполне“ играчке за децу

Компанија Лего саопштила је да ће „радити на уклањању родних стереотипа“ код својих играчака

Фото: CC0/Pixabay/Esc0bar

Нова правила политичке коректности стигла су и до деце – америчка држава Калифорнија донела је закон којим се прописује да продавнице имају делове за родно неутралне играчке и опрему за децу. Такође, компанија Лего саопштила је да ће „радити на уклањању родних стереотипа“ код својих играчака.

Калифорнија је постала прва америчка држава која је прописала да велики трговински ланци морају да изложе дечју робу, као што су играчке или друга опрема на „родно неутралан начин“, наводи „Ју-Ес тудеј“ и додаје да је то „победа бораца за права ЛГБТ који наводе да традиционални маркетиншки метод означавања плавом и розе бојом ствара притисак на децу да се прилагоде родним стереотипима“.

Нови закон, који је потписао демократски гувернер Гевин Њусом, не забрањује традиционална одељења за дечаке и девојчице, већ прописује да поред њих, продавнице са више од 500 запослених, морају да имају и родно неутралан одељак. Како је прописано, у њему ће морати да буде „разуман број“ предмета за негу деце, хигијену, играчака, али нови закон не важи за одећу.

Аутор закона, демократа Иван Лоу казао је да је био инспирисан питањем десетогодишње ћерке једног од његових запослених, која је тражила од мајке да јој објасни „зашто неке ствари у радњи нису за њу као девојчицу“.

„Треба да престанемо са стигматизацијом шта је прихватљиво одређеним половима и пустимо децу да буду деца“, рекао је Лоу.

Закону су се успротивили неки представници републиканаца и конзервативних група, који су рекли да држава не треба да одређује родитељима како и шта да купују деци.

Лондон: Апелациони суд одлучио да лекари могу да препишу лекове за блокирање пубертета деци млађој од 16 година

Слична тежња долази и из велико компаније за производњу играчака „Лего“, која је најавила да ће „уклонити полне стереотипе из својих играчака“, пошто је, како су навели, истраживање показало да „ставови према игрању утичу на будућу каријеру, која постаје неједнака и рестриктивна“.

У истраживању које је „Лего“ наручио наводи се да док девојчице постају самопоузданије и теже ка учешћу у ширем спектру активности, то није случај са дечацима, преноси „Гардијан“.

„Чак 71 одсто дечака у истраживању плаши се да ће бити исмевано ако се игра са оним што су назвали играчкама за девојчице, рекли су њихови родитељи. Родитељи су забринутији да ће њихови синови бити задиркивани него ћерке ако се играју играчкама које нису одређене за њихов пол“, рекла је Медлин Ди Ноно, директор Института за полове у медијима „Ђина Дејвис“, који је спровео истраживање.

Како је додала, понашање које се повезује са мушкарцима, више је вредновано у друштву.

Студија је показала да родитељи радије охрабрују синове да се баве спортом, науком, инжењерством, технологијом и математиком, док ћеркама нуде плес, моду или кување.

Стручњаци наводе да играчке нуде „могућност за учење“, па ако се девојчице не играју, на пример, конструкцијским играчкама, оне у каснијем животу неће развити те вештине. Или ако се дечацима не нуде лутке, они неће развити вештине неговања.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 11. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Kakvi su ovo idioti! Siluju većinu stanovništva namećući svoje bolesne devijantne navike i potrebe. I to se prenosi na sve sfere i u svim zemljama istovremeno.
  Ne može niko da me ubedi da se ovo ne sprovodi sistematski i namerno da se ispiraju ljudima mozgovi i menja svest. Monstruozno i bolesno.

  11
 2. U Australiliji, imali smo census u avgustu. Izmedju ostalih pitanja , bilo je jedno: musko,zensko ili non-binary.

 3. Још једна занимљива појава у Калифорнији а у вези фосилних горива, нулте емисије и сузбијања климацких промена. Најкасније до 01.01.2024. у Калифонији има да нема било каквих ван-друмских (оф роуд) направа са СУС моторима, укључујући косачице, моторне тестере и сл.

  Гувернер Њусом (као сом само са њу) пригодом васпостављања овог правног акта изјавио је:
  „Ово што чинимо ође у Калифорнију је без преседана и по природи и по обиму. Коврнућемо се из ову пандемију јачи но иђе и но икад до сад.“

  Нису сви Калифорнегрини прихватили овај пропис са одобравањем, дате су и процене да би трочлана екипа за уређивање зелених површина требало са собом да понесе 30-40 напуњених батерија по радном дану. Више о свему може се пронаћи на https://www.theepochtimes.com/california-law-bans-small-off-road-gas-engines-including-lawnmowers-and-chainsaws_4042904.html .

Оставите коментар