Митрополит Јоаникије: Долазак патријарха на устоличење велики благослов за све

Ваљда је и север – Црна Гора, није само Цетиње. Нека извину сви Цетињани, још нису направили своју државу која се назива Цетиње. Али добро, ми радимо у миру и не желимо да се расправљамо, рекао митрополит

Митрополит Јоаникије (Фото: Небојша Марјановић)

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао да је посебна радост што на његово устоличење долази поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Порфирије додајући да је „то за наш народ, вјерујући, православни у Црној Гори, без обзира како се ко изјашњавао, како се ко политички опредељивао, велики благослов”.

„Он долази да донесе мир, да настави дело својих претходника који су сви посећивали Црну Гору и у вољи и у невољи. Кад нам је било лепо и кад нам је било тешко, имали смо утеху и подршку од наше Патријаршије, од нашег патријарха, а у овом случају се ради о нечем посебном”, рекао је митрополит Јоаникије у интервјуу Радио Светигори, у којем је нагласио да је за дијалог са свима у Црној Гори.

Наводећи да је устоличење само наставак континуитета митрополије, он је рекао да је „56. епископ ове светосавске епископије која је касније уздигнута на степен митрополије и 41. митрополит који се устоличава у Цетињском манастиру”.

„Наравно, није устоличење исто што и хиротонија епископа. Ја сам давно хиротонисан управо овде у Цетињском манастиру, хиротонисао ме блаженопочивши патријарх Павле, по предлогу нашег блаженопочившег митрополита, уз присуство петнаестак архијереја и то је једна од ретких епископских хиротонија која се у историји ове Митрополије догодила баш у Цетињском манастиру”, навео је митрополит Јоаникије, преноси Бета.

Патријарх Павле хиротонише у епископски чин Јоаникија (Мићовића), Цетињски манастир, 3. јуна 1999. (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Како је објаснио, „устоличење је само један свечани чин после избора епископа или митрополита да се то, на свечани начин промовише”, додајући да је као администратор те митрополије већ имамо сва права и све дужности које један митрополит има.

Он је рекао да се чину устоличења приписује „Бог зна какав политички карактер”, подсетивши да је „свој живот уградио у Црну Гору и у Цетињски манастир, да је ту био и као игуман и као ректор богословије и који је пуних двадесет година вршио архијерејску службу у Епархији будимљанско-никшићкој, која је такође у Црној Гори”.

„Ваљда је и север Црне Горе-Црна Гора, није само Цетиње. Нека извину сви Цетињани, још нису направили своју државу која се назива Цетиње. Али добро, ми радимо у миру и не желимо да се расправљамо, не желимо да се свађамо и не желимо да доприносимо тој граји која се ових дана подигла”, нагласио је митрополит Јоаникије.

Како је навео, „овде се ради о једној замени теза”.

„Ако сам ја узурпатор, као што ме поједини ових дана представљају, нека то господа докажу на суду. Могу да иду и до Међународног суда и да, неким законитим путем, уклоне мене са Цетиња, који сам живот свој уградио и у Цетиње и у Црну Гору”, поручио је митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије: Да ли треба да оне који ме трују мржњом питам где ћу се устоличити

Он је нагласио да је потребно прихватити сву браћу, „и оне који различито мисле и оне који желе да се споје са нама”.

„Ако се ради о аргументима, о мислима и о дијалогу, увек смо спремни да учествујемо у том дијалогу. Нисам спреман да размењујемо мржњу, јер на такав начин се мржња још више умножава, а јесам за разговор, и дијалог и договор са, заиста, свима, ама свима у Црној Гори. То је и суштина наше вере и наше свете службе и тако ћемо и да радимо”, поручио је митрополит Јоаникије уочи устоличења на Цетињу, а пренето је на сајту митрополије црногорско-приморске.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Он је нагласио да је потребно прихватити сву браћу, „и оне који различито мисле и оне који желе да се споје са нама”.
    ++++
    Ево их, “ браћа који различито мисле “

    https://www.pravda.rs/2021/9/4/komite-divljaju-ispred-manastira-skandiraju-svestenstvu-sto-ste-na-nas-digli-hajku-cetnicku-vam-jeem-majku-video/

Оставите коментар