Здравко Кривокапић: Нећу ићи на устоличење митрополита, забрана скупа крајња мера

Нећу да идем на Цетиње, не да не желим и да немам повода. Међутим, не желим присуством дати негативан повод било чему. Сви морају да покажу једнаку уздржаност, истакао премијер Црне Горе

Здравко Кривокапић (Фото: Лука Зековић/Вијести)

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић казао је да неће присуствовати устоличењу митрополита црногорско-приморског Јоаникија Мићовића на Цетињу, које је заказано за 5. септембар, рекавши да је могућа забрана тог догађаја крајња мера уколико ризици буду представљали опасност по грађане.

„Нећу да идем на Цетиње, не да не желим и да немам повода. Међутим, не желим присуством дати негативан повод било чему. Сви морају да покажу једнаку уздржаност и морамо дати допринос да тај скуп протекне у миру”, казао је Кривокапић на конференцији МУП-а, поводом полицијске акције „187”, у којој је заплењено 1.400 килограма кокаина, пренела је Бета.

Он је казао да је он Катуњанин (нахија у Црној Гори, стара Црна Гора је имала четири нахије) и да је једна од особина Катуњанина да су „велике инаџије и храбри људи”.

Ранија изјава Здравка Кривокапића, Вијести, 10. 8. 2021. (Извор: Снимак екрана)

„Ипак, ту храброст треба показивати негде друго, а овога пута морамо употребити велике вредности а то је поверење, поштовање другога и наравно правичност”, истакао је Кривокапић.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је најавио да ће и сам бити међу противницима устоличења митрополита Српске православне цркве (СПЦ) Јоаникија на Цетињу 5. септембра, уколико СПЦ не одустане да ту церемонију обави на Цетињу и у Цетињском манастиру.

„Није паметно инсистирати на устоличењу на Цетињу, већ је паметно то изместити из Цетиња и обавити у неком од многобројних храмова у другим градовима. То би био залог за будућност”, рекао је Ђукановић изражавајући наду да ће његов апел бити уважен за измештањем устоличења Јоаникија.

Мило Ђукановић апеловао да се не инсистира на устоличењу митрополита Јоаникија на Цетињу

На Ђукановићеве ставове је реаговао премијер Здравко Кривокапић, који је саопштио да је изјава Ђукановића о устоличењу митрополита црногорско-приморског Јоаникија „потпуно оголила инспиратора и иницијатора тензија у Црној Гори”.

Митрополит црногорско-приморски СПЦ Јоаникије назвао је подмуклом и тужном поруку противника његовог устоличења у Цетињском манастиру.

Како је наведено са сајту Митрополије, он је рекао да су позиви да се устоличи негде другде, хајка не само према њему него и према православном народу у Црној Гори.

Устоличење Јоаникија најављено је за 5. септембар у Цетињском манастиру, уз присуство других архијереја СПЦ на челу са патријархом Порфиријем.

Митрополија црногорско-приморска СПЦ је претходно одустала од довођења верника на Цетиње у време устоличења.

Митрополит Јоаникије: Да ли треба да оне који ме трују мржњом питам где ћу се устоличити

Црквеној церемонији на Цетињу се оштро противе црногорске националне организације, удружења и готово све опозиционе парламентарне партије.

Та удружења су најавила протесте на Цетињу у време устоличења Јоаникија, због чега је до сада било више састанака државних безбедносних институција, на челу са Саветом за безбедност и одбрану Црне Горе.

Коментаришући вести о доласку Ненада Чанка на Цетиње 5. септембра, на скуп против устоличења митрополита, Кривокапић је данас казао да је на Цетињу добродошао свако ко својим деловањем не утиче на безбедносне проблеме.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 8. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Кривокапић сваким даном доказује колики је издајник и кукавац , почев од подршке Дритановој резолуцији коју је писао ДПС . Сада лупета како је у срцу и души на Цетињу на које неће ићи јер је он дубоки верник ипак прво грађански премијер. Живо ме интересује да ли ће се појавити на некој прослави коју буду организовали муслимани и католици и да ли ће бити доследан као грађански премијер који је у души дубоко Православан !??? Бар да је нашао неког да му срочи саопштење кад већ не зна сам. “Уплео се као пиле у кучине”. Па је ли Путин луд кад иде на православне празнике у цркву, а председник је државе у којој нема ни 7о% Православних ???

  2. Толико ме је изнервирао овај демагог да сам заборавио да напишем и то , ако он јадничак није знао да Чанак , ако долази сигурно није добродошао јер долази искључиво да прави безнедносне проблеме. Не могу да верујем да овај јадо то не зна. Па то код нас у Новом Саду знају већ деца која крену у пети разред оновне школу. Сви ми добро знамо ко је Чанак звани „ ди су наши новци” и која му је улога. Нико сем њега и пар чланова његове странке никад није правио проблеме у Војводини. И сад је он добродошао у Монтенегро јер долази да НЕ прави безбедносне проблеме. Долази да смири ситуацију. Ако је и од Кривокапића, много је.

  3. Добро је то што г. Кривокапић каже о потреби показивања поштовања и поверења према другима. Али прво да се процени какве квалитете или намере ти други имају. Иначе је такав приступ само празна љуштура. А може да буде штетна.
    Мени из Београда, са удаљености, изгледа да би на Цетињу могао да се нађе један стабилан политичар, чији су иницијали Д. А.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading