Званичник СЗО: Радник лабораторије у Вухану могући нулти пацијент заражен короном

Др Петер Бен Ембарек из СЗО, који је предводио међународну комисију приликом посете Вухану, тврди да је могући нулти пацијент радник лабораторије којег је заразио слепи миш док је на терену прикупљао узорке

Фото: Танјуг/АР/Ng Han Guan

Званичник Светске здравствене организације изнео је шокантне тврдње о могућем нултом пацијенту који је заражен вирусом корона. Др Петер Бен Ембарек из СЗО, који је предводио међународну комисију приликом посете Вухану, тврди да је могући нулти пацијент радник лабораторије у Вухану, којег је заразио слепи миш док је на терену прикупљао узорке.

„Радник који је инфицирао на терену док је узимао узорке, јесте једна од могућих хипотеза“, објаснио је Бен Ембарек за данску телевизију ТВ2, преносе светски медије.

„У том тренутку је могло да дође до скока заразе са шишмиша на човека. У том случају, радник лабораторије би био заражен, а не неки насумични становник или нека особа која је у сталном контакту са слепим мишевима“, додао је он.

Америчко истраживање тврди да је могуће да је корона вирус исцурио из кинеске лабораторије

Ембарек је дао овакву процену у једном од ретких медијских наступа које је имао до сада, те сматра да се радник могао да се зарази или током теренског или током лабораторијског рада. Иако је СЗО тврдила да је мало вероватно да се ради о оваквом развоју ситуације, Емабрек сада сматра да је ипак то вероватно.

У извештају ТВ 2 се такође наводи да Ембарек наглашава да стручњаци СЗО нису пронашли никакве директне доказе да је избијање пандемије повезано с истраживањима у лабораторијама у Вухану. Али, Ембарек тврди да су стручњаци открили неколико ствари које би требало додатно истражити.

Међу њима је и она се врста шишмиша за коју се верује да је од ње потекао вирус не може наћи у региону Вухана, а да су људи који су радили на истраживању те врсте слепих мишева управо они који раде у лабораторијама.

Фаучијеви мејлови: Грозничаво окупљање у јануару 2020. због навода о цурењу корона вируса из лабораторије

Уз то Ембарек наводи и још неколико занимљивих детаља који су досада били непознати јавности, а један од њих је у вези са другом лабораторијом у Вухану. Ембарек каже да је та друга лабораторија под контролом кинеског Центра за заразне болести и отворена је 2. децембра 2019. године, удаљена тек 500 метара од тржнице за коју се верује да је извориште пандемије.

Ембарек каже да је пресељење лабораторије могло да буде ризично, јер су у нову лабораторију морали да буду премештени и збирке вируса, збирке узорака…

Стручњак СЗО каже и да међународна комисија која је боравила у Вухану није имала директан увид у документа из лабораторије, већ су могли да виде само презентацију. Такође, додаје да је било интензивних преговора са Кинезима о томе шта би могло да стоји у коначном извештају комисије. Закључци у извештају на крају су сведени на четири могућа исхода и извора пандемије: Или је шишмиш директно инфицирао човека, или је људско биће инфицирано производом зараженим вирусом преко шишмиша, или је шишмиш инфицирао другу животињу која је заразила човека, или је то почело у једној од лабораторија у Вухану, за шта је написано да је „изузетно мало вероватно“, а Ембарек тврди да је то био компромис са кинеском страном.

Кинеско министарство спољних послова: Лаборанти у Вухану нису имали ковид у новембру 2019.

Кина је категорички одбацила могућност да ширење вируса корона има везе са лабораторијом у Вухану.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 12. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар