Америчко истраживање тврди да је могуће да је корона вирус исцурио из кинеске лабораторије

САД оптужиле Кину да није довољно транспарентна када је реч о истрази о пореклу корона вируса

Фото: Ало/В. Марковић

ВАШИНГТОН – Истраживање националне лабораторије САД о пореклу корона вируса показало је да је хипотеза да је вирус исцурио из кинеске лабораторије у Вухану могућа и да заслужује даљу истрагу, објавио је „Волстрит журнал” позивајући се на изворе упознате са садржајем тог тајног документа.

Истраживање је спровела Lawrence Livermore National Laboratory у Калифорнији у мају прошле године, а његови резултати упућени су америчком министарству спољних послова, које је спроводило истрагу о пореклу корона вируса, у току последњих месеци владавине бившег председника Доналда Трампа.

Закључак америчке лабораторије заснивао се на анализи генома вируса, преноси Tанјуг.

Међутим, лабораторија је одбила да коментарише наводе „Волтстрит журнала”.

Америчке обавештајне агенције сматрају да су могућа два сценарија: да се вирус проширио након лабораторијске незгоде или да је настао контактом човека са зараженом животињом, али још нису донети закључци.

У поверљивом извештају америчких обавештајаца, који је циркулисао током Трампове администрације, наведено је да су тројица истраживача кинеског Института за вирусологију у Вухану у новембру 2019. били толико болесни да су смештени у болницу.

САД су оптужиле Кину да није довољно транспарентна када је реч о истрази о пореклу корона вируса, али је Кина одбацила те оптужбе.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар