Израел: Уведене нове рестрикције, тестирања на ковид и за трогодишњу децу

Чинило се пре само неколико месеци да је Израел превазишао пандемију захваљујући масовној кампањи вакцинације, а сада поново уводи рестрикције

Фото: Бета/АП

Израелски корона вирус кабинет одобрио је синоћ низ рестрикција на окупљања у нади да ће зауставити пораст броја заражених корона вирусом широм земље.

Како се чини то је последњи напор да се избегне локдаун, а на основу нових мера систем зелене пропуснице од 18. августа важиће готово свуда.

Сви Израелци у доби од три године и старији мораће да покажу потврду о вакцинацији, да су се опоравили од корона вируса или негативан тест да би ушли на јавна места, конференције, изложбе, хотеле, теретане, базене, ноћне клубове, ресторане, кафее, образовне институције, туристичке атракције, музеје, библиотеке, домове за старе.

Једино бебе и мала деца до три године неће морати да се тестирају, док ће за трогодишњаке и децу до 12 година која не могу да приме вакцину против корона вируса тестове плаћати држава.

У шопинг центрима и радњама важиће такозвани љубичасти беџеви, односно ограничен број муштерија и строго ће се водити рачуна о хигијени, почев од понедељка 16. августа, преносе израелски медији.

То правило важиће и за радна места где се ради са клијентима док ће масовна окупљања бити ограничена на 1.000 људи у затвореном и до 5.000 на отвореном.

Израел: Четрнаесторо вакцинисаних трећом дозом добило ковид

У приватним кућама и местима где не важи зелена пропусница моћи се да се окупи 50 људи унутра и 100 напољу.

Уз то је уведена обавеза ношења заштитне маске на отвореном где се окупља више од 100 људи.

Премијер Израела Нафтали Бенет најавио је у међувремену да постоји могућност да се трећа доза вакцине против ковида-19 понуди и људима од 45 година и старијим, а сада је могу добити Израелци који имају 60 и више година.

Разматра се међутим и могућност да такозвану бустер дозу добију и сви старији од 40 година, јер има експерата који сматрају да само то може спречити колапс здравственог система.

Израел је, како се чинило пре само неколико месеци, превазишао пандемију захваљујући масовној кампањи вакцинације, а сада поново уводи рестрикције. Више од 58 одсто од 9,3 милиона становника је примило две дозе вакцине Фајзер/Бионтек.

У последња 24 сата забележено је 5.946 нових случајева заразе, а 421 особа је у озбиљном стању, укључујући 65 на респираторима.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 12. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар