Пољска: Белоруска атлетичарка преко Беча допутовала у Варшаву

Нећу да се вратим за Белорусију, рекла Кристина Тимановска 

Кристина Тимановска на аеродрому у Токију (Фото: Ројтерс)

Белоруска атлетичарка Кристина Тимановска допутовала је у Варшаву, преноси Ројтерс. Тимановска је након драме у Токију, отишла са Олимпијских игара под дипломатском заштитом Пољске, три дана након што је одбила захтев њеног тима да се врати за Белорусију.

Кристина Тимановска слетела је безбедно у Варшаву, изјавио је заменик министра спољних послова Пољске Марчин Пшидач.

„Треба јој одмор. Уморна је, али срећна што је у Пољској. Остаће у Пољској, на сигурном месту“, рекао је заменик министра спољних послова Пољске за Ројтерс.

„Бекство“ атлетичарке било је једно од главних прича Игара и могло би додатно да штети Белорусији која је под санкцијама Запада, преноси Ројтерс.

Након што је две ноћи провела у амбасади Пољске, 24-годишња атлетичарка из Токија је одлетела за Беч.

После преседања, стигла је у Пољску, која јој је одобрила хуманитарну визу, као и њеном супругу који ће јој се придружити.

Атлетичарка је у недељу изазвала буру, након што је одбила наређење њених тренера који су јој рекли, како је навела, да спакује кофере и напусти Олимпијско село, јер их је критиковала.

Међутим, атлетичарка из Белорусије је одбила да се укрца на лет и тражила је заштиту јапанске полиције.

„Нећу да се вратим за Белорусију“, рекла је Кристина Тимановска тада Ројтерсу.

Олимпијски комитет Белорусије није желео да коментарише случај, али су претходно саопштили да су тренери одлучили да повуку атлетичарку са Игара и то на савет лекара, због њеног психичког стања.

Тимановска је требало директно да лети за Варшаву, али је извор из пољске владе рекао да је у последњем тренутку одлучено да лети преко Беча.

Постојала је велика забринутост због инцидента који се догодио у мају, када је после принудног слетања авиона компаније Рајанер ухапшен опозициони новинар који је био у авиону, наводи пољски извор.

Кристина Тимановска је требало да се такмичи у дисциплини 200 метара за жене на Олимпијским играма у Токију, али је рекла да су представници белоруске репрезентације покушали да је присилно врате у родну земљу, након што је јавно критиковала тренере који су хтели да је убаце у штафету четири пута 400 метара без њеног пристанка.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(РТС, 4. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар