Прилепац: Исписани графити „УЧК“ и „Косово је Албанија“

Из Канцеларије за Косово и Метохију наводе да су графити исписани на месту које води ка спомен-плочи кнезу Лазару

Графити у селу Прилепац (Фото: Канцеларија за Косово и Метохију)

Графити „УЧК“, „Косово је Албанија“ и „Адем Јашари“ исписани су у општини Ранилуг, у селу Прилепац, родном месту српског кнеза Лазара Хребељановића.

Из Канцеларије за Косово и Метохију наводе да су графити исписани на месту које води ка спомен-плочи кнезу Лазару, а коју су хулигани ломили већ неколико пута, па је мештани постављају само уочи обележавања Видовдана и исти дан је скидају и склањају.

„Јасно је да ово спомен-место има велики историјски и емотивни значај за Србе на Косову и Метохији, те овакво скрнављење од стране албанских екстремиста шаље јасну поруку верске и националне мржње и непоштовања српских светих места“, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Истичу да је поштовање верских објеката и места знамења једног народа цивилизацијска тековина и предуслов за толеранцију и миран суживот.

Фото: Канцеларија за КиМ

„Број инцидената, међу којима су бројни случајеви исписивања графита који славе ову терористичку организацију, интензивираo се ове године, на шта Канцеларија за Косово и Метохију упорно указује, а о чему обавештава и све међународне организације које делују на терену, као и званичнике у Бриселу“, пише у саопштењу.

Из Канцеларије апелују на све међународне организације, које су у обавези да осигурају безбедност српског народа на КиМ, да појачају своје присуство, посебно у мешовитим срединама како би се оваквим провокацијама стало на пут, а српском народу омогућио миран живот.

Случај је пријављен полицији и Канцеларија за Косово и Метохију тражи да се починиоци овог екстремистичког чина, али и других инцидената усмерених према српском народу и светињама у покрајини, ухапсе и адекватно санкционишу.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(РТС, 5. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар