Протести широм Француске после одлуке Врховног суда да су ковид пропуснице и вакцинисање здравствених радника по Уставу

У Француској ће сада бити потребне пропуснице за посете баровима, ресторанима, као и за путовање возовима на велике удаљености и авионима

Фото: AFP 2021/GEOFFROY VAN DER HASSELT

Противници здравствених пропусница су протестовали кренувши ка Врховном суду у Паризу, који је данас оценио да су здравствене пропуснице и вакцинисање здравствених радника по Уставу земље.

Демонстранти су се окупили у близини станице „Порт ројал“, али полиција им није дозволила да се приближе згради ВС. Међу учесницима су присталице покрета „Жути прслуци“. Публика скандира „Макроне, не желимо твоју здравствену пропусницу!“, „Макроне – у затвор“, преносе РИА Новости.

Демонстранти су почели да се окупљају после 16.30, након што је Врховни суд одобрио коришћење санитарних пропусница за кафиће, ресторане и тржне центре од 9. августа.

Протести у Марсељу

Било је и протеста у Марсељу, где је неколико десетина демонстрирало испред Института универзитетске болнице против обавезне вакцинације болничког особља, наводи новинар АФП-а са лица места.

Француски председник Емануел Макрон најавио је 12. јула нове рестриктивне мере због пандемије. Предложио је проширење важности санитарних пропусница. Овај документ показује да ли је грађанин већ био болестан од ковида 19, или је вакцинисан, или је прошао негативан ПЦР тест. Сада ће пропуснице бити потребне за посете баровима, ресторанима, као и за путовање возовима на велике удаљености и авионима. Такође, шеф француске републике најавио је обавезну вакцинацију за лекаре и све запослене у болницама и старачким домовима.

Санитарна пропусница већ од 21. јула важи у музејима, позориштима, биоскопима, на фестивалима, у забавним парковима, као и на свим културним манифестацијама са више од 50 људи.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 5. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар