Премијер Сент Винсента и Гренадина погођен у главу током протеста због вакцинације

Ралф Гонсалвес погођен каменицом док је у четвртак покушавао да уђе у зграду парламента

Ралф Гонсалвес (Фото: REUTERS/ROBERTSON S HENRY)

У Сент Винсенту избили су протести због најављених амандмана на Закон о јавном здрављу који се односе на вакцинацију, а том приликом премијер те карипске државе, Ралф Гонсалвес, погођен је у главу.

На друштвеним мрежама објављени су снимци инцидента који се одиграо у главном граду Кингстауну, као и фотографије на којима се види окрвављени Гонсалвес у белој кошуљи.

Локални медији извештавају да је Гонсалвес погођен каменицом док је у четвртак покушавао да уђе у зграду парламента.

Он се, наиме, суочио са стотинама демонстраната док је долазио у парламент.

Из канцеларије Гонсалвеса је саопштено да су њега „физички напали и повредили демонстранти, присталице опозиције“.

„Око 200 демонстраната, који су се одазвали позиву лидера опозиције, протестовало је испред парламента блокирајући улаз“, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, премијер Сент Винсента и Гренадина није могао да возилом да приђе улазу зграде, па је изашао из аутомобила и пешице се упутио ка парламенту.

Гонсалвесу је указана помоћ у болници, а медији наводе да је касније пребачен на Барбадос.

Реаговала је и полиција за разбијање демонстрација пошто су поједини учесници протеста успели да пробију баријере постављене код зграде парламента.

Протести су одржани због предлога да се амандманима на Закон о јавном здрављу, у делу који се односи на вакцинацију, избаци реч „добровољна“, што је изазвало страховања да би то отворило пут ка обавезној вакцинацији.

Гонсалвес, међутим, тврди да ће се закон односити само на здравствене раднике ангажоване на првим линијама фронта у борби против пандемије, као и службенике који раде за владу.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 6. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар