Аустралија уводи забрану изласка из земље за своје држављане

Министар здравља Грег Хант је 1. августа изменио законодавни инструмент који је увео забрану путовања у иностранство и додатно пооштрио правила за аустралијске држављане или сталне становнике

Извор: aa.com.tr

КАНБЕРА – Аустралијанцима који живе у иностранству биће забрањено да напусте земљу, јер је влада проширила забрану на границама због ковид 19, потезом за који неки стручњаци кажу да није у складу са уставом.

Аустралијска влада је проширила забрану аустралијским грађанима да напуштају земљу тако да су њом обухваћени и они који живе у другим државама.

Стручњак за грађанско право са Универзитета у Канбери Ким Рубенштајн, сматра да та одлука неправедно утиче на живот Аустралијанце који су мултикултуралног порекла и да би могла бити проглашена неуставном, пренео је Танјуг.

Рубенштајн је рекла и да је аустралијска влада због ковид-19 својим грађанима поставила нека од најоштријих ограничења на свету.

Тренутно је њеним држављанима и сталним становницима забрањен излазак из земље и они морају поднети захтев за изузеће које се може одобрити, између осталог, због посла, студирања или хуманитарних разлога.

Нови Јужни Велс: Нови предлог за спречавање ширења короне – не причајте ни са ким!

Министар здравља Грег Хант је 1. августа изменио законодавни инструмент који је увео забрану путовања у иностранство и додатно пооштрио правила за аустралијске држављане или сталне становнике.

Тако ће од 11. августа  чак и аустралијски држављани који обично имају пребивалиште у другој земљи морати да поднесу захтев за изузеће да напусте земљу, који би им се могао одбити.

Министарство за спољне послове дефинише некога као „обичног резидента у другој земљи” ако је у последњих 12 до 24 месеца више времена провео ван Аустралије него у држави.

Грађани Аустралије који желе да се врате у земљу и даље морају да се пријављују, придржавају мера предвиђених за долазак и плаћају властити хотелски карантин, а само аустралијски држављани и стални становници према важећим мерама могу ући у Аустралију.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар