Сергеј Лавров: САД руше јединство православаца Русије и Украјине, исто и са територијом СПЦ

Сви добро знамо како је стварана Православна црква Украјине – она је диктирана директно из САД, указао руски министар спољних послова

Сергеј Лавров (Фото: Алексеј Филипов/Спутњик)

Сједињене Америчке Државе управљају Цариградском патријаршијом, а такође сносе одговорност за стварање расколничке црквене структуре у Украјини, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Јасно схватамо да поступци Цариграда којима се директно манипулише из Вашингтона немају ништа заједничко са идеалима православља, са традицијама на основу којих је увек била организована сарадња помесних цркава. Она се сада грубо нарушава. То је притисак који захтева напоре у циљу супротстављања таквим апсолутно неприхватљивим поступцима“, рекао је шеф руске дипломатије за телевизију „Русија 24“.

Према његовим речима, формирање тзв. Православне цркве Украјине представљано је као „покрет за то да сваки православни народ има право избора“.

„Сви добро знамо како је стварана Православна црква Украјине. То није само иницијатива цариградског патријарха Вартоломеја. Она је диктирана непосредно из САД“, прецизирао је Лавров.

Патријарх Вартоломеј и Мајк Помпео (Фото: Факти)

Како је истакао, специјални изасланик за верске слободе, кога је именовала претходна америчка администрација, предузимао је поступке који су били директно у супротности с његовим мандатом. Изасланика је, између осталог, према речима Лаврова, подривао верске слободе, намећући организационе параметре различитим помесним црквама, рушећи јединство православаца Русије и Украјине, формирајући расколничку, бесправну цркву.

„Исто се дешава и са канонском територијом Српске православне цркве“, рекао је Лавров.

Шта је протерало хришћане с Блиског истока

Према његовим речима, стотине хиљада хришћана бежало је са Блиског истока када су тамо почели да усађују демократију.

„Хришћанско становништво посебно страда услед сиријског сукоба, Сирија је једна од колевки хришћанства“, рекао је Лавров, истакавши да руски МИП, заједно са РПЦ, предузима „конкретне кораке за заштиту хришћана, посебно на Блиском истоку и северу Африке“.

Такође је додао да „просвећени Запад“ у оквиру ОЕБС-а успорава усвајање декларације против хришћанофобије, исламофобије и било каквих фобија у вези са верским уверењима људи.

Крст на разореној хришћанској богомољи у Раки, Сирији (Фото: Гети)

„Неопходно је подићи глас како би међународна заједница не само обратила пажњу на тај проблем, него предузела конкретне мере за сузбијање прогона хришћана. То је изузетно важно. Али ето како се колеге на Западу односе према том питању. Упркос томе што тамо већину становништва чине хришћани, већ седму годину у оквиру ОЕБС-а не можемо да усвојимо документ који би подигао глас светске заједнице у одбрану хришћана и муслимана у Европи – декларацију против исламофобије и хришћанофобије“, констатовао је Лавров.

Подсетимо, „нова црква“ у Украјини образована је на „ујединитељском сабору“ у Кијеву у децембру 2018. године, након спајања две неканонске црквене структуре које делују у Украјини. За поглавара нове аутокефалне цркве изабран је митрополит Епифаниј Думенко. Канонска Украјинска православна црква одбила је да учествује на том скупу, а Руска православна црква је саопштила да је канонски значај „сабора“ у Кијеву ништаван.

Цариградски патријарх Вартоломеј је убрзо предао Кијеву томос о аутокефалности „нове цркве“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар