Џон Болтон: Приштина има право да не прихвата територијалне промене, али онда нема напретка у преговорима

Ако људи не желе да разговарају о територијалној корекцији, по дефиницији склањате једну могућу компоненту решења, оцењује бивши саветник Доналда Трампа за националну безбедност

Џон Болтон (Фото: Н1)

Амерички дипломата и бивши саветник Доналда Трампа за националну безбедност Џон Болтон у интервјуу за Косово онлајн наводи да „још увек не знамо какав однос има Бајденова администрација према Балкану“, али и да „ако Аљбин Курти није заинтересован за Вашингтонски споразум, онда је тај споразум мртав“.

Болтон истиче да је важно питање какав ће став заузети Бајденова администрација према Балкану, у односу на Трампову, али оцењује да се Вашингтон у овом тренутку више бави домаћим питањима него страном политиком.

Колико је Балкан у фокусу актуелне америчке администрације?

Па, очигледно је важно питање, али мислим да у овом тренутку заиста не знамо одговор. Бајденова кампања је избегла одговоре на многа питања страна и домаћа, и мислим да у овом тренутку Бајденова администрација фокусира на домаћа питања, а не страну политику, тако да не знам када ћемо добити одговор на то питање.

Могу ли Косово и Србија да постигну споразум, с обзиром на то да преговори под покровитељством ЕУ трају од 2011. године и треба ли САД више да се умешају?

Када сам покушао да се умешам, на предлог бившег британског премијера Тонија Блера између осталих, када сам био саветник за националну безбедност САД, Европљани су били веома несретни када су чули за моју заинтересованост. ЕУ води преговоре дуже од деценије без неког значајног прогреса и САД би допринеле новој перспективи. Верујем да би за све постизање договора требало да буде приоритет, чак и ако је потребно направити компромисе који изгледају болни, јер онда можете да идете напред у сваком погледу, и политичком и економском. На пример по питању имена Македоније и промене у Северну Македонију, то је и даље иста земља, са истим људима, питање са Грчком је решено и надамо се да сви могу да крену напред заједно.

Да ли је Вашингтонски споразум мртав након свих изјава премијера Куртија да није добар за Косово?

Па, ако он није заинтересован за њега, онда је мртав. Ово је основно правило преговарања, морате да имате две стране које желе да се договоре око нечега. Основна ствар јесте улога САД у свему, у конфликту Косово-Србија или било којем другом. Некадашњи државни секретар Џим Бејкер који је сведочио пред Конгресом о арапско-израелском питању рекао је да САД не могу да желе мир више од страна у сукобу, тако да када две стране које су у сукобу желе да постигну мир учиниће то због себе, а не због мировних преговарача са стране.

Да ли је идеја размене територије између Косова и Србије дефинитивно одбачена? Видели смо доста нон-пејпер докумената који су се појавили у претходном периоду, а раније сте споменули да се размишљало у правцу територијалне корекције?

Могу да вам кажем када сам био национални саветник за безбедност, и причао са председником Тачијем и председником Вучићем, да је та могућност мање територијалне корекције била разматрана и о њој се дискутовало. Ако смо могли да превазиђемо распад Југославије 1991, а знам да историја сеже много дуже од 30 година уназад, онда је то могло да буде део већег пакета који би нас довео до решења. Ако људи не желе да разговарају о територијалној корекцији, по дефиницији склањате једну могућу компоненту решења и сужавате опције за решење и по дефиницији правите ситуацију у којој се теже долази до решења. Косовска влада има пуно право да каже да не жели да разговара о територијалној корекцији, али мислим да то онда практично значи да неће бити напретка у преговорима.

Да ли су Русија и Кина и даље највећи противници америчких интереса на Балкану?

Мислим да је већи проблем са САД што више људи овде не обраћа пажњу на Балкан. Руси обраћају пажњу на Балкан из практичних географских разлога, Кинези јер покушавају да купе остатак света путем иницијативе Појас свиле и САД су преокупиране са многим другим стварима. Лично мислим да би Балкан требало да представља високи приоритет за САД.

Да ли ће се Трамп кандидовати за председника 2024. године?­

На основу мог искуства са њим не верујем да ће се Трамп кандидовати 2024. Мислим да зна да је изгубио 2020. Не жели да призна, али негде дубоко унутар себе зна да је изгубио, али он мрзи да буде губитник. Зато гура сценарио да су избори покрадени и то је погрешно, превише људи у Америци верује у то. Он зна да не може да уради исту ствар поново 2024.

Доналд Трамп и Џон Болтон током састанка са вишим војним заповедницима у Белој кући, 9. април 2019. (Фото: Ал Драго/Блумберг)

Какав је утицај на Балкан имао његов специјални представник Ричард Гренел?

Нисам видео неки његов утицај на Балкану или последице његовог утицаја.

Како гледате на рад Специјалног суда у Хагу, где се тренутно суди бившим командантима ОВК, укључујући бившег косовског председника Тачија?

Ови интернационални трибунали по мом мишљењу често доприносе више будућим проблемима него што решавају проблеме из прошлости. Не знам како ће бити исход суђења и нисам сигуран да ли ће допринети миру и стабилности на Балкану.

Драгица Гашић је прва Српкиња која се вратила у град Ђаковица на Косову после 22 године, али су невладине организације против ње организовале петиције и затражиле су њено протеривање из града. Како гледате на то?

Веома несретно. Балкан као друга места, као уосталом и САД, има људе другачијег порекла, религије и етничких група. Нико није савршен, али одговор је – живи и пусти друге да живе. Најбоље за све да се фокусирају на себе и да се према другима опходе на пристојан начин како би желели да се други опходе према њима.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 26. 7. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар