Предраг Кон: Рационално размишљати о раздвајању вакцинисаних и невакцинисаних

Велики део света прибегава „нечему што личи на дискриминацију“, истакао доктор Кон

Предраг Кон (Фото: Танјуг/Д. К.)

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да су етички принципи јавног здравља другачији од општих етичких принципа, због чега би требало размишљати о начину за одвајање вакцинисане и невакцинисане популације.

Он је гостујући на ТВ Прва навео да су бројеви новозаражених ковидом мањи него раније, али да се повећавају, као и да је то неумитан процес у наредних неколико недеља, или до месец дана.

„Постаје рационално размишљати да се окупљају они који су заштићени, уз вакцину, тест или потврду о прележаној болести. Рационално је размишљати и (због оних) који желе да раде, угоститељи рецимо, морају да раде, морају да буду заштићени и да својим примером покажу шта од гостију очекују. Али ту постоји етичка дилема коју можемо да решимо“, казао је Кон.

Он је додао да велики део света прибегава „нечему што личи на дискриминацију“ и да се аутоматски поставља питање да ли су такве мере противуставне, али да, по његовом мишљењу, професије које су везане за здравство треба подвргнути обавезној вакцинацији.

„Имате ситуацију да неко ненамерно може да зарази другу особу. (Слично већ чинимо вакцинацијом) против грипа, морбила, дифтерије… То су све законом обавезне вакцинације за здравствене раднике. Ту се само поставља питање воље, и то политичке воље. Као и увек, процењује се да ли мера може да се спроведе или не“, казао је Кон.

Коментаришући потребу за трећом вакцином, Кон је казао да ће вакцинисани одлуку о томе доносити са својим изабраним лекаром, а да иако нова истраживања показују да две дозе имају ефикасност у спречавању заражавања од 42 одсто, и даље имају ефикасност против тежих облике ковида у 91 одсто случајева.

„Одређене су категорије које морају да приме трећу, старији од 70 или они који су слабијег имунитета, или они код којих се утврдило да немају стварање антитела. То су они који би морали да је приме, а општа препорука је да се прими она која је највише испитана, а то је Фајзерова вакцина, као и Модернина, обе су на информационој РНК технологији. Али одмах иза тога, може било која друга“, додао је Кон.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 24. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. “КОН КРИВИ народ да шири вирусе: Индуси на базену у гаћама уместо у
  карантину?!

  Док Предраг Кон и Злативбор Лончар агресивно и свакодневно нападају
  грађане Србије да “шире заразу и да српски туристи са летовања доносе
  корону”, хиљаде туриста из Индије се шета свуда по Србији на пропутовању
  до САД, Велике Британије или земаља ЕУ јер ту могу да дођу из Србије
  (после двонедељног карантина).”

  //srbin.info/drustvo/kon-krivi-narod-da-siri-viruse-indusi-na-bazenu-u-gacama-umesto-u-karantinu/

  14
 2. Здрави људи не шире вирус шире га вакцинисане, тако каже француски нобеловац, њему верујем, Кону-не.

  11

Оставите коментар