Предраг Кон: Рационално размишљати о раздвајању вакцинисаних и невакцинисаних (2021)

Да се окупљају они који су заштићени, уз вакцину, тест или потврду о прележаној болести. Велики део света прибегава „нечему што личи на дискриминацију“, истакао др Кон 

Предраг Кон (Фото: Танјуг/Д. К.)

Први пут објављено 26. 7. 2021.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да су етички принципи јавног здравља другачији од општих етичких принципа, због чега би требало размишљати о начину за одвајање вакцинисане и невакцинисане популације.

Он је гостујући на ТВ Прва навео да су бројеви новозаражених ковидом мањи него раније, али да се повећавају, као и да је то неумитан процес у наредних неколико недеља, или до месец дана.

„Постаје рационално размишљати да се окупљају они који су заштићени, уз вакцину, тест или потврду о прележаној болести. Рационално је размишљати и (због оних) који желе да раде, угоститељи рецимо, морају да раде, морају да буду заштићени и да својим примером покажу шта од гостију очекују. Али ту постоји етичка дилема коју можемо да решимо“, казао је Кон.

Миланко Шеклер: Трећу дозу препоручио бих свакоме

Он је додао да велики део света прибегава „нечему што личи на дискриминацију“ и да се аутоматски поставља питање да ли су такве мере противуставне, али да, по његовом мишљењу, професије које су везане за здравство треба подвргнути обавезној вакцинацији.

„Имате ситуацију да неко ненамерно може да зарази другу особу. (Слично већ чинимо вакцинацијом) против грипа, морбила, дифтерије… То су све законом обавезне вакцинације за здравствене раднике. Ту се само поставља питање воље, и то политичке воље. Као и увек, процењује се да ли мера може да се спроведе или не“, казао је Кон.

Коментаришући потребу за трећом вакцином, Кон је казао да ће вакцинисани одлуку о томе доносити са својим изабраним лекаром, а да иако нова истраживања показују да две дозе имају ефикасност у спречавању заражавања од 42 одсто, и даље имају ефикасност против тежих облика ковида у 91 одсто случајева.

Предраг Кон: Нема излаза из ове ситуације без вакцинације – не само једна доза него докле год то буде потребно (2021)

„Одређене су категорије које морају да приме трећу, старији од 70 или они који су слабијег имунитета, или они код којих се утврдило да немају стварање антитела. То су они који би морали да је приме, а општа препорука је да се прими она која је највише испитана, а то је Фајзерова вакцина, као и Модернина, обе су на информационој РНК технологији. Али одмах иза тога, може било која друга“, додао је Кон.

Опрема: Стање ствари

(Бета/N1, 24. 7. 2021)



Categories: Гостинска соба

Tags: , , , , ,

5 replies

  1. “КОН КРИВИ народ да шири вирусе: Индуси на базену у гаћама уместо у
    карантину?!

    Док Предраг Кон и Злативбор Лончар агресивно и свакодневно нападају
    грађане Србије да “шире заразу и да српски туристи са летовања доносе
    корону”, хиљаде туриста из Индије се шета свуда по Србији на пропутовању
    до САД, Велике Британије или земаља ЕУ јер ту могу да дођу из Србије
    (после двонедељног карантина).”

    //srbin.info/drustvo/kon-krivi-narod-da-siri-viruse-indusi-na-bazenu-u-gacama-umesto-u-karantinu/

    18
  2. Здрави људи не шире вирус шире га вакцинисане, тако каже француски нобеловац, њему верујем, Кону-не.

    19
  3. Очигледна је решеност овог ђавољег бота да се угура у антологију српског хумора XXI века.

  4. Хвала уреднику, што нам свима помаже, да, установимо културу политичког памћења.

    На много места сам наишао на критике на рачун политичке културе нас Срба, и посебно наглашеним заборавом, као основом наше непромишљености при политичком делању.
    Ево одличног примера поправке таквог стања. Сећајмо се злотвора, посебно оних који су још на политичкој сцени, а и њих подсећајмо на злодела које су вршили, свесно или несвесно, с циљем или без јасног циља. Посебно се подсећајмо оних који још врше тај страшни наум, брисања СрБског имена. А овај коме је посвећен чланак, је мећу таквима, у то не сумњам.

    18
    1
  5. У нашем народу се каже: ”Жути жутују, а румени путују!”
    Досадашње студије и анализе показују да је тако и са
    вакцинисаним и невакцинисаним. Невакцинисани
    се радују, а вакцинисани се оплакују.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading