Србија: Први пут после три деценије пензије исплаћене без дотација из буџета

Дотације за све пензије у 2012. години биле више од 48 одсто, 2016. се смањила на 35 процената, а прошле године на 20 одсто

Фото: А. Васиљевић

Пензије у Србији први пут после више деценија исплаћене су из уплата доприноса запослених, без дотација и помоћи из државног буџета.

„Оно што је јако добра вест за нашу земљу јесте да је први пут у историји од кад постоји од 1992. године Фонд ПИО самостално исплатио пензије за текући месец“, изјавио је за РТС Реља Огњеновић, заменик директора Фонда ПИО.

Од почетка године наплата доприноса је већа за 36 одсто, а надлежни то објашњавају повећањем запослености.

Седамдесетих година када је четворо радило, а један примао пензију, из тадашњих СИЗ-ова је преливало, па се од доприноса градила Газела и Центар Сава. У осамдесетим било је таман за пензије. Почетком деведесетих та организација прераста у Фонд ПИО, који се стално дотира из државног буџета.

Од 58 милијарди динара, колико је потребно за месечну исплату пензија, у јуну је покривена исплата за 1.400.000 пензионера који су некад били запослени, док је држава са 11,5 одсто дотирала исплату пољопривредним и пензионерима који су раније самостално обављали делатност.

Дотације за све пензије у 2012. години биле више од 48 одсто, 2016. се смањила на 35 процената, а прошле године на 20 одсто.

„То је директан показатељ економског оснаживања државе, повећања стопе запослености, смањивања сиве економије и надамо се да ће се ово наставити и у наредном периоду“, наводи Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, борачка и социјална питања.

Преокренут је тренд који је претио изједначавањем броја запослених и пензионера. У надлежном министарству кажу да је сада 1 на према 1,6 у корист запослених који уплаћују доприносе. Око три милијарде динара доприноса, месечно стиже од фирми које су искористиле могућност да због короне обавезе из прошле године измирују у овој.

„Доприноси за пензијско и инвалидско осигурање јесу остварени у износу од 288,1 милијарду динара и морам да кажем да је тај тренд раста значајан и у принципу константан“, наглашава Мира Станојев из Пореске управе.

„Имајући у виду да у првој половини ове године је за око 64 милијарде динара више новца у буџету ПИО фонда него што је то било претходне године, са растућим трендом можемо очекивати да ће се све више смањивати потреба за било каквом дотацијом“, поручује Кисић Тепавчевићева, преноси РТС.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар