Данијел Сервер: НАТО да заштити све суседе Србије од београдских несуседских намера

Вучић схвата да ће се, ако Србија постане довољно јака, њени суседи одрећи територија, уместо да ризикују рат, упозорава бивши званичник ЦИА

Данијел Сервер (Фото: Драган Кујунџић/Танјуг)

Време је да ЕУ и НАТО постану реални у вези са Србијом и да Вашингтон пошаље јасан сигнал да ће НАТО заштитити све суседе Србије од београдских намера, рекао је амерички стручњак за балканска питања Данијел Сервер, преноси Коха.

„Став Брисела је да у ЕУ нема чланства за земљу која гаји територијалне амбиције и не поштује границе својих суседа. Време је да Вашингтон да јасан сигнал да ће НАТО заштитити све суседе Србије од београдских несуседских намера“, каже Сервер.

Сервер истиче да председник Србије Александар Вучић жели да уједини Србе у јединствен простор и подсећа да је последњи пут када је Србија то покушала, завршила у рату.

„Србија има осам блиских суседа, сви имају српске мањине, иако је у Бугарској она мања. Шест су чланице НАТО-а Хрватска, Бугарска, Мађарска, Северна Македонија, Црна Гора и Румунија. Код два друга суседа су трупе ЕУ и НАТО-а предане очувању територијалног интегритета – Босна и Косово. Шта се догодило када је Србија деведесетих покушала да прошири свој политички простор и уједини неке од тих мањина у једну државу? Рат са Словенијом, рат са Хрватском, рат са Босном, рат с Косовом и рат са НАТО-ом. Резултат: Срби су напустили суседне земље, а Србији није дат ни један квадратни центиметар суседних земаља”, рекао је Сервер.

По његовим речима, Вучићеве изјаве о напорима да уједини Србе без иједног метка су неистините, јер се у том случају Србија не би наоружавала.

„Да је тако, не би наоружавао Србију руским и кинеским оружјем. Србија се не суочава са војном пријетњом од својих осам суседа. Вучић схвата да ће се, ако Србија постане довољно јака, њени суседи одрећи територија, уместо да ризикују рат. Нема разлога да се мисли да ће се то догодити или да Србија неће користити оружје ако мисли, попут Милошевића, да може да победи“, истиче Сервер.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 21. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. a tko je “nesebicno” pomogao taj rat? a tko se stalno mijesa u politiku drugih zemalja,narocito balkana?koliko ste platili da unistite sfrj?i jos nije dosta?stvarno je vrijeme da perete svoj prljavi ves!

  2. Овај Сервер само појачава квазипатриотску пропаганду Вучића. Камо среће да је у праву. Међутим, Вучић управо ради супротно – да зацементира нове државе, да учини границе армираним и да на дуго време разори српски интерес. Вучић је најпродуктивнији слуга Американаца којег су ови могли да ангажују у Србији, а да у исто време тај слуга фингира патриотску мисију.

Оставите коментар