Курти од Грчке тражи званично признање Косова

Грчка и Косово треба да ојачају своје независне односе због дуге заједничке историје, рекао Аљбин Курти

Киријакос Мицотакис и Аљбин Курти (Фото: Twitter/albinkurti)

Премијер Косова Аљбин Курти је данас, током сусрета са премијером Грчке Киријакос Мицотакисом у Атини, затражио да Грчка призна Косово и истакао да Косово жели успостави односе са Грчком, као важним елементом за дугорочну регионалну стабилност, саопштено је из Владе Косова.

„Грчка и Косово треба да ојачају своје независне односе због дуге заједничке историје, заједничког циља мира и безбедности на Балкану и дуге заједничке будућности“, рекао је премијер Курти.

Косовски премијер се захвалио на подршци и конструктивном односу према Косову, што је Грчка посебно показала последњих месеци, пружањем подршке у корист либерализације визног режима за грађане Косова и залагањем за чланство Косова у међународним организацијама.

У саопштењу се каже да је премијер Мицотакис поновио посвећеност Грчке промоцији и даљем јачању сарадње две земље у оквиру промоције европске перспективе западног Балкана.

Током овог састанка разговарано је и о јачању билатералних економских односа Косова и Грчке.

Курти борави у Атини на позив грчког премијера и учествоваће на Округлом столу који организују влада Грчке и престижни британски „The Economist“, на тему „Од социјалног дистанцирања до социјалне солидарности“.

Овај округли сто је простор за дијалог о питањима која дефинишу свет, заснован на искуствима земаља суочених са пандемијом KОВИД-19 и заједничким напорима за стабилније и равноправније друштво.

Округлом столу присуствују премијери и министри више земаља, владини званичници, доносиоци одлука, руководиоци корпорација и академици.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 8. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар