АП: Кина запретила Украјини блокадом испорука вакцина јер је Кијев подржао права Ујгура

Украјина се договорила раније са кинеским Синоваком о куповини 1,6 милиона доза, а до почетка маја Кијев је добио 1,2 милиона доза препарата

Фото: AP Photo/Esteban Felix

Агенција АП, позивајући се на дипломатске изворе, саопштила је да је Кина запретила Украјини да ће блокирати испоруку пола милиона вакцина против вируса корона јер је Кијев подржао документ о правима Ујгура у Кини.

Према информацијама агенције, Украјина је у уторак потписала документ Савета за људска права у Женеви у којем се позива Кина да хитно дозволи независним посматрачима да посете Синкјанг – Ујгурски аутономни регион. Документ, који је предложила Канада, поред Украјине, подржало је више од 40 држава.

Како је саопштио агенцији дипломатски извор из две западне државе, након тога је Пекинг упозорио Кијев да ће Кина блокирати испоруке најмање 500.000 доза вакцина против ковида-19, ако Украјина не одустане од подршке документа. Као резултат, Кијев је у четвртак повукао свој потпис.

Како наводи агенција, Украјина се договорила раније са кинеским Синоваком о куповини 1,6 милиона доза КоронаВака. Према речима министра здравља Максима Степанова, до почетка маја Кијев је добио 1,2 милиона доза препарата.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар