Турска: Све мање бракова и мање деце

Туркиње треба да рађају најмање по четворо деце, поручује турски председник Реџеп Тајип Ердоган

Фото: Осман Орсал/Ројтерс

Турска стари. Жене из године у годину рађају све мање деце, поготово у местима у европском делу земље и на црноморској обали. Стопа наталитета би могла да се још више погорша због епидемије вируса корона на шта већ упозоравају многи стручњаци у свету. Мање је контаката, склапа се мање бракова, страхује се како ће мистериозни вирус утицати на бебу ако се мајка зарази док је у другом стању.

У прошлој години рођено је милион и сто двадесет хиљада беба, што је готово 60 хиљада мање него у претходних дванаест месеци. Статистички говорећи Туркиње сада у репродуктивном добу просечно рађају 1,76 деце, 2019 – 1,88 а почеком овог века – 2,38. То је најнижи наталитет у годинама после Другог светског рата. Анализе показују да је прираштај највећи у неразвијеним провинцијама на истоку земље: у Шинлуфри (3,71), Шимаку (3,22), Агрију и Сирту. Насупрот томе најмање беба је угледало свет у Једрену и другим местима на западу земље као и у региону на црноморској обали. Тај просек би био још неповољнији, али се то није десило захваљујући избеглицама из Сирије које су узеле турско држављанство. Према статистици 51,3 одсто новорођених беба у прошлој години били су дечаци, а 48,7 одсто девојчице.

У прошлој години у Турској је склопљено 540.000 бракова, што је десет одсто мање него у претходних дванаест месеци, подаци су Статистичког института Турске. То ће се засигурно неповољно одразити и на наталитет, поготово ако се таква кретања наставе и у годинама које долазе.

И поред тога, наталитет у Турској је још већи него у скоро свим земљама Европске уније. После низа мера влада Француска је успела да повећа наталитет и сада је на првом месту (1,86 деце) док су на зачељу Малта (1,14) и скандинавске земље. На крају овог века 180 од укупно 195 земаља на свету имаће стопу наталитета испод нивоа који је потребан за одржавање истог броја становника, више ће се умирати него што ће се рађати.

Анализе такође показују да се Туркиње последњих година касније удају, јер се школују, добијају стално запослење и праве каријеру што раније није био случај. Због тога сада се најчешће порађају између 25. и 29. године, док су раније у највећем броју случајева постајале мајке између 20. и 24. године. У неразвијеним деловима Анадолије често и пре стицања пунолетства што је отварало многе друштвене проблеме.

На овај проблем често указује председник Тајип Ердоган иако је у Турској ситуација боља него у многим земљама у свету.

„Туркиње треба да рађају најмање по четворо деце. Јер једно дете значи усамљеност, двоје деце ривалитет, троје баланс, а четворо деце то је благостање”, каже шеф државе који иначе има два сина и две ћерке.

Прошла су времена када су Туркиње живеле међу четири зида и рађале и подизале децу. Тада је било нормално да донесу на свет и по десет беба, а оне су често биле жртве немаштине и заразних болести. У Партији правде и развоја (АКП), која је скоро двадесет година на власти, то изазива велику забринутост. Било је покушаја да се блокира продаја контрацептивних средстава што није прихваћено. Одбачена је и иницијатива да се забрани абортус. У овој странци сматрају да је то злочин као и убиство већ рођеног детета. То је изазвало протесте организација које се боре за права жена. „Моје тело, моја одлука. Абортус је мој избор, даље руке од мене”, поручиле су учеснице демонстрација које су одржане у Истанбулу и Измиру.

Та иницијатива је засад скинута са дневног реда, пошто су лекари упозорили да ће жене, уколико се забрани абортус, бити жртве квазигинеколога и гатара. Оне које имају пара, а њих је мало, ићи ће у иностранство да тамо обаве прекид трудноће док ће већина бити жртва црног тржишта. Последњих година Турска је све старија, али се у њој ипак још повећава број становника. У прошлој години имала је 83 милиона, а како се предвиђа 2040. имаће сто милиона становника.

Војислав Лалић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 6. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар