Фајненшел тајмс: У Кини први пад броја становника у последњих 50 година

Кина је 2016. године укинула вишедеценијску политику „једног детета” у нади да ће повећати број беба

Фото: Гети

Кина би требало да пријави први пад броја становника у последњих пет деценија, након што објави резултате пописа становништва, пренео је данас британски лист „Фајненшел тајмс”, позивајући се на упућене изворе.

Питање броја становника је врло осетљиво и подаци неће бити објављени док агенције кинеске владе не постигну консензус о подацима и њиховим последицама, додаје Фајненшел тајмс.

„Ако Кина потврди такав пад, то би била велика ствар”, оценио је Џивеј Џанг, главни економиста компаније „Пинпоинт асет” у Шенжену.

Како каже, на основу пројекција Уједињених нација се очекује да ће кинеско становништво достићи врхунац 2027. године, али би то, према његовим речима, могло бити много раније него што су тржишта и законодавци очекивали, јавља Танјуг.

Кинески Национални биро за статистику, који је почетком априла требало да објави резултате пописа, није образложио кашњење у објављивању, али је овог месеца саопштио да су потребни додатни припремни радови.

Кинески државни медији су последњих месеци извештавали о томе да би број становника могао почети да се смањује у наредних неколико година.

Кина је 2016. године укинула вишедеценијску политику „једног детета” у нади да ће повећати број беба, заменивши ту меру са политиком „двоје деце”.

У то време је, такође, поставила као циљ да број становника повећа на око 1,42 милијарде до 2020. године, са 1,34 милијарде у 2010. години.

Међутим, стопа наталитета наставља да опада.

Разлог томе је што урбани парови, посебно они рођени после 1990. године, више цене своју независност и каријеру него заснивање породице, упркос притиску родитеља да имају децу.

Такође, растући трошкови живота у већим градовима одвратили су многе парове од заснивања породице.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading