Хаг: Ратку Младићу потврђена доживотна казна

Генерал Младић је, по 10 тачака оптужнице, осуђен за геноцид у Сребреници и за злочине против човечности у 15 босанских општина: прогон, истребљење, убиства, депортацију и присилно премештање

Ратко Младић у судници у Хагу (Фото: Бета/АП)

Међународни суд у Хагу данас је правоснажно осудио бившег команданта Војске Републике Српске (ВРС) Ратка Младића на доживотни затвор због геноцида и злочина против човечности над Муслиманима и Хрватима током рата у БиХ, 1992-95. Одлуком апелационог већа суда, уз противљење председавајуће судије Приске Матимбе Нијамбе, потврђена је првостепена пресуда коју је Хашки трибунал изрекао генералу Младићу 22. новембра 2017, а одбачене су жалбе и одбране и оптужбе, пренела је Бета.

Одбијајући девет основа жалбе одбране, суд је генерала Младића (78) правоснажно прогласио кривим као главног актера четири удружена злочиначка подухвата – геноцида у Сребреници, прогона Хрвата и Муслимана широм БиХ, терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимања припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Младић је, по 10 тачака оптужнице, осуђен за геноцид у Сребреници и за злочине против човечности у 15 босанских општина: прогон, истребљење, убиства, депортацију и присилно премештање.

Суд је утврдио Младићеву кривицу и по четири тачке оптужнице за кршење закона и обичаја рата: убиства, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца.

Ратко Младић и Радован Караџић током рата у БиХ

Како је саопштила судија Нијамбе, жалбено веће је, одбијајући жалбу тужилаштва, правоснажном пресудом Младића ослободило оптужбе за геноцид у још пет босанских општина – Фочи, Котор Вароши, Приједору, Санском Мосту и Власеници.

За усвајање жалбе тужилаштва гласало је двоје од петоро судија – Амината Енгум и Сејмор Пентон.

Према пресуди, Младић је био протагониста свеобухватног удруженог злочиначког подухвата са циљем трајног и насилног уклањања Муслимана и Хрвата са великог дела територије БиХ ради остваривања српске доминације.

Као учесници у том злочиначком удружењу, пресудом су, поред Младића, означени и бивши председник РС Радован Караџић, чланови руководства Момчило Крајишник, Биљана Плавшић, Никола Кољевић и други.

Генерал Младић је у судници мирно пратио изрицање пресуде.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

3 replies

 1. У Господа Свеблагог награда је за Тебе, Србски јуначе и витеже; ову доживотну, јадну, овоземаљску ђавоиману казну отрешће са себе, као пухор, Свеживотна радост, достојни генерале, Србски див официру…

  21
  1
 2. Blago onom ko dovijeka zivi
  imao se rasta i roditi.
  Dok je sveta i veka Tvoje ce se ime pominjati medju Srbima.Bog ti dao Carstvo Nebesko!

  11
  1
 3. Od kad to Brozovi generali postase srpski? Od trenutka, kada je i drug Tito postao srpski marsal. Zahvaljujuci ovom vojskovodji ustase dodjose na 7 km do Banja Luke, a da ne udju, zaustavio ih je Richard Holbruk! Dobismo oluju 1995. a, njegovi cetnicki korpusi nikad nisu dosli u pomoc! To je isti onaj srpski vojskovodja koji je naredio da se skinu oznake dvoglavih orlova sa kapa njegovih srpskih vojnika, jer Mladicu je kako je sam izjavio, lakse kad vidi ustasko U na kapi, nego orlove! Samo je Giska bio protiv njegove naredbe. Kako to da su i Tudjman i Ratko Mladic Brozovi visoki oficiri? Da li je i dalje na snazi potpisani ugovor iz 1935. o zajednickoj borbi ustasa i komunista protiv srpskog naroda? Mladic i ostali su osudjeni zbog pocinjenih zlocina, ali to su zlocini KPJ-u, a ne zlocini srpskog naroda. Mi Srbi sa njihovi zlocinima nemamo apsolutno nista! Za sve zlocine koje su komunisti pocinili u toku 2. svetskog rata, optuzili su Nemce, ljoticevce, nedicevce i cetnike.

  4
  4

Оставите коментар