Република Српска: У Братунцу ускоро почиње градња нове цркве

Храм ће бити изграђен у централном делу овог места и представљаће својеврсни споменик свим нашим мученицима, каже начелник општине Братунац Срђан Ранкић

Братуначко гробље (Фото: З. Шапоњић)

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић покренуо је данас иницијативу за изградњу саборног храма и централног спомен-обележја за, како се наводи, жртве геноцида над српским народом општине Братунац и средњег Подриња у 20. веку.

Како се наводи у саопштењу из Ранкићевог кабинета, иницијатива је покренута по благослову Његовог високопреосвештенства, митрополита дабробосанског Хризостома.

Ранкић је најавио доношење одлуке о измени Регулационог плана за насељено место Братунац, где ће бити изграђен поменути храм и обележје, преносе бањалучке Независне новине.

„Храм ће бити изграђен у централном делу овог места и представљаће својеврсни споменик свим нашим мученицима пострадалима, који су убијени само зато што су били православни Срби, и биће симбол васкрсења српског народа”, поручује се у саопштењу.

У саопштењу се оцењује а је након уклањања православног храма Усековања главе Светог Јована Крститеља у Коњевић Пољу, на овом подручју, а и шире, дошло до огорчења народа и до потенцијалних међунационалних тензија, а свему томе, како се наводи, допринеле су и изјаве бошњачких политичара.

„Еуфорија и одушевљење због рушења православног храма није прави начин односа према овој деликатној ситуацији. Прави изазов је заједно изграђивати и служити напретку, а не рушити, а нарочито не верске објекте”, поручио је Ранкић.

Он је нагласио да су ови догађаји оснажили и ујединили српски народ у борби за истину и правду, преноси Танјуг.

„Сви ћемо заједно изградити нови храм који ће васкрснути на љубави, јединству и поносу српског народа и који нико неће моћи срушити”, рекао је Ранкић и нагласио да га посебно радује чињеница да се након суботњег догађаја у Коњевић Пољу јавио велики број људи који желе да поклоне своје земљиште за градњу храма на новој локацији, али и да помогну на сваки други начин.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар