Холандија исплаћује одштету породицама жртава из Сребренице

Од 14. јуна чланови породица 350 жртава злочина у Сребреници могу да поднесу холандској влади захтев за исплату одштете

Холандски мировњаци у Поточарима у јулу 1995. године

Породице жртава злочина у Сребреници захтев за одштету од холандске владе могу поднети од следеће недеље, објавила је данас комисија Вортман, која у име холандског Министарства одбране утврђује ко има право на одштету, пренела је холандска телевизије НОС.

Накнада је намењена породицама 350 жртава које су се 13. јула 1995. године у тренутку пада Сребренице налазиле унутар базе УН у Поточарима.

Иако је 350 босанских муслимана потражило уточиште у енклави која је била под заштитом холандске војске у саставу међународних снага УН, лако наоружани холандски војници без подршке из ваздуха напустили су енклаву, а ових 350 муслимана је, заједно са још 8.000 босанских муслимана, дечака и мушкараца, убијено од стране Војске Републике Српске.

Врховни суд у Холандији је 19. јула 2019. године пресудио да је Холандија незаконито поступила, не нудећи групи од 350 босанских муслимана избор да остану у бази УН.

Шансу за преживљавање да су остали у бази, суд је проценио на десет одсто, због чега је Холандија дужна да породицама жртава исплати десети део од претрпљене штете, преноси Танјуг.

Како би убрзала исплату, комисија Вортман је формулисала јединствено правило за одређивање накнаде за процењену претрпљену нематеријалну и материјалну штету: удовици припада накнада од 15.000 евра, а члан породице који је изгубио оца, сина или брата има право на одштету од 10.000 евра.

Комисија је још у марту намеравала да почне са исплатом накнаде, али су породице жртава, између осталих удружење Мајке Сребренице, биле незадовољне одлуком Комисије да чланови породица жртава имају право на исплату једне накнаде и када су изгубили више чланова породице.

„Након разговора са Мајкама Сребренице и другим организацијама које окупљају породице жртава, Комисија је донела одлуку да успостави једноставнију процедуру са мање услова”, изјавила је Силвија Вортман, представница Вортман комисије за НОС.

„То значи да су Министарство одбране и Министарство спољних послова донели одлуку по којој породице жртава под одређеним условима могу да поднесу више од једног захтева за исплату накнаде. Тако жена која је изгубила супруга и сина, има право да поднесе два захтева”, објаснила је Вортман.

Од 14. јуна чланови породица 350 жртава злочина у Сребреници могу да поднесу холандској влади захтев за исплату одштете. С обзиром на то да је велики број породица након рата напустило своју земљу, комисија Вортман ће исплату накнаде огласити у 12 земаља.

Због епидемије корона вируса, захтеви се могу поднети преко интернета или у амбасадама.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар