Здравко Кривокапић: Био бих недостојан премијер Црне Горе да сам Темељни уговор потписао у Београду

Ја имам одређена образложења и на неки начин сам идентификовао ко је главни кривац, каже Кривокапић

Здравко Кривокапић (Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс)

Премијер Црне Горе Здравко Kривокапић рекао је данас да би био недостојан премијер да је Темељни уговор са СПЦ потписао у Београду.

Kривокапић је за „Јуроњуз Србија“ рекао да ће потписати Темељни уговор између Српске православне цркве (СПЦ) и Црне Горе и да не ради ништа тајно.

Наводи да је то искључиво правно питање и да ту нема политике.

Kривокапић је истакао да је понудио 30. октобар као датум потписивања уговора због одавања почасти „ономе ко је све на просторима Црне Горе духовно препородио“, мислећи на митрополита Амфилохија.

Он је рекао да је ових десет дана можда најтежих десет дана у његовом животу.

„Ако посматрате то питање само са те тачке гледишта, да ли је то правно или политичко питање, онда одмах да вам кажем да је искључиво правно. Нема никакве политике. Јер ја кад је у питању Црква не калкулишем. Да ли су постојали други политички разлози? То треба да питате ону страну која је наметнула меру потписивања Уговора током трајања Сабора наше СПЦ“.

„Ја имам одређена образложења и на неки начин сам идентификовао ко је главни кривац“.

Додаје да је потписивање Темељног уговора једно чисто техничко питање наслеђа Закона о слободи вероисповести.

„Сводити и издизати то на такав ниво, мислим да није био ни тренутак, ни време, ни начин. А они који су саучесници у томе су искључиво и само политичари. Политичари који заговарају једну опцију да је политика – свемоћ, а заборављају да поред њихове свемоћи, живимо у пролазном и кратком временском интервалу и једино што побеђује је истина. Зато сам једном политичару рекао да сам урадио све што је до мене и да ће истина победити данас, сутра или за 10 година, али намере не можете сакрити, а намере одређених људи и данас се виде“, рекао је Kривокапић.

Идеја доласка у Београд

На питање ко му је наметнуо идеју доласка у Београд у ноћну посету, Kривокапић каже да је то тајно и да жели да исприча само неке врло значајне детаље.

„Да сам ја у петак пред почетак Сабора, не знајући и не слутећи шта се може десити, упутио патријарху писмо у коме сам јасно казао да сам ја за потписивање Темељног Уговора, али да одређени правни елементи који су дефинисани у том уговору нису у складу са Уставом и Законом Црне Горе. И моја обавеза није обавеза само верника, него обавеза човека који штити Устав и Закон, ја сам такав споразум потписао и ја ћу остати доследан до краја“.

Додаје да су се после тога „дешавале одређене политичке игре и предигре“.

„Ја сам вам можда само споменуо једну реченицу те среде или четвртка када сам отишао у Београд – да ако не буде потписан Темељни уговор, да ће се десити не знам какво чудо. Сматрао сам да је потпуно неодговорно то тако дефинисати и донео сам одлуку у четвртак на основу три нивоа разматрања“.

„Први и лични, ја сам имао породичне проблеме и то је јавности познато. Други део – као верник сам одлучио да одем у Патријаршију и лично кажем те ставове који су јасни. И наравно, трећи разлог је државнички“, рекао је он за „Јуроњуз Србија“.

Kривокапић је рекао да обавештава сву јавност да ће ових дана све учинити да тај темељни уговор буде што пре потписан, преноси Б92.

Оставка?

На тврдње Демократског фронта да је изгубио поверење, и на питање да ли ће вратити мандат, Здравко Kривокапић каже да зна да тај став постоји буквално и током изгласавања ове Владе.

„Перманентно је присутан и одмах након почетка функционисања те Владе. То ништа није ново, они нису подржавали ову Владу истински, и наравно, у политичком лицемјерју је изгледа све дозвољено. Тај став који желе да искажу, имају прилике да то ураде на основу Устава. Ја сам рекао непосредно после премијерског сата и остајем при том ставу – ја оставку поднети нећу. Нека ме смене, нека то буде историјски доказ њихове опредијељености да после 75, односно 30 година доживимо слободу, демократију, почнемо да стабилизујемо све институције, да их ослободимо, јер већином су заробљене и да кренемо у економски препород Црне Горе“.

Састанак са Вучићем?

На питање зашто још није имао састанак са Вучићем, Kривокапић одговара да је то питање баш за председника Србије.

„Ја сам спреман, можда не могу одмах истог тренутка, али на његов позив радо ћу се одазвати и наравно да ћемо разговарати као два државника и штитећи интересе – он Србије, ја Црне Горе – доћи до најбољег решења. Не за односе Вучића и Kривокапића, него за добро Србије и Црне Горе. Мислим да је то један тренутак који морамо доживети. Зашто се то није десило у шест месеци? Верујте, покушавао сам све што је до мене, ја више од тога не могу“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 3. 6. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Влада Здравка Kривокапића за пола године није успјела да очисти бирачке спискове, а јавности није познато ни да ли се кренуло са тим, иако је неколико пута министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић најављивао.

  Уколико би били избори, грађане би поново, по ко зна који пут, сачекали несређени бирачки спискови пуни фантом бирача и оних који гласају у неколико држава.

  Министар Секуловић је признао да нешто није у реду са бирачким списковима, али пола године након ступања на дужност не може то да ријеши, нити се зна докле се стигло са нацртом закона о пребивалишту који је толико најављиван.
  Влада премијера Kривокапића није способна да ријеши овај проблем, а сјетимо се – чим су кренуле приче о држављанству и одузимању права гласа онима који живе у иностранству “комите” су кренуле у блокаду саобраћајница.
  Чим 50 montenegrina постави пар кукавних барикада, влада одмах повуче закон о боравиштима и све стаде и заборави се…
  Завапили су тада како је Црна Гора угрожена и сваки Црногорац, што је, додуше након састанка са предсједником Милом Ђукановићем, Kривокапићу било довољно да одустане од измјена око држављанства.

  Премијер је тада дигао руке од приче о држављанству, а од тада из његове Владе ни ријечи. Нико више не помиње бирачке спискове, држављанства..
  Подсјетимо само на чињеницу да је од 1992. до 2018. смањен број грађана, а повећан број бирача. Надлежни нијесу у стању да током шест мјесеци власти ово провјере и уреде.
  Власт је промијењена у августу, званично Влада постоји од 4. децембра, а током пола године власти није много тога урађено.

  Већина функционера DPS-а и њима блиских људи који су повезивани са многобројним аферама, нису приведени, нити ухапшени, иако је Абазовић неколико пута понављао да је кренула рука правде. Хапшени су поједини, али и убрзо пуштани.

  Министар пољопривреде Александар Стијовић покренуо је причу око Абу Даби фонда и нелегалног трошења средстава, али је цијела прича била кратко у јавности. Чекало се скидање имунутета посланику DPS-а Петру Ивановићу, што и даље није учињено.

  На функцијама у већини министарстава су и даље опробани кадрови DPS-а, а са смјенама је жестоко кренула једино министарка просвјете, културе, науке и спорта Весна Братић.

  Министар екологије, просторног планирања и урбанизма у жижу јавности је запао када је изјавио да његов син који није члан породице посједује нелегални објекат. Премијер није покренуо његову смјену, оправдао га је тиме да слабо чује, док са друге стране, покренуо је смјену другог министра. Kривокапић је у априлу покренуо смјену министра правде Владимира Лепосавића због његове изјаве о Сребреници. Његова смјена изазвала је буру у јавности, а чека се парламент да донесе коначну одлуку. Kривокапићу, када је Лепосавић у питању, преостаје да га смјењује заједно са DPS.

  Влада није неспособна већ намерно одуговлачи са сређивањем спискова јер то је још један начин да може уцјењивати ДФ да не тражи нове изборе. Kривокапићу је наређено. од ANB која га је и поставила, да мора одржати владу пуне четири године и за то вријеме што више умртвити и ослабити српски фактор. Зашто нико живи осим ДФ-а не помиње попис, за који вријеме само што није исцурило?
  Све је намерно и испланирано. па ко може у супротно да верује да DPS нису намерно дали 8 месеци да уништи документа…
  За попис ове године вријеме је скоро истекло, догодине се не може одржати због локалних избора, а од 2023. се мора попис се мора радити по ЕУ правилима, што значи без изјашњавања о вјери, језику и нацији. Дакле пропала ствар која је за Србе у Црној Гори апсолутно најважнија, и нико ништа о томе не проговара осим српских странака окупљених у ДФ-у! Чак и Јоаникије/Црква ћути као заливена и подржава, подржава и опет подржава власт и политику Kривокапића, Бечића и Абазовића! Тиха пузајућа превара!

  Зашто би ова влада сређивала списак? Demokrate и URA се најбоље сналазе у мутном а ДФ је немоћан да нешто сам уради, тако да нема списка – влада DPS континуитета сигурна.
  Шта може ДФ кад нема ни једно једино министарство, а сву контролу и утицај су узурпирали Kривокапић и мали арбанас!
  Таман тако, њих двојица нису ништа друго до инсталирани да сузбију српски фактор и одрже DPS изнад воде за будуће комбинације граџаниста са подобним Србима као што су Бечић, Kриви, Гојко и остали.
  Јес вала, влада заказала да ПОЧНЕ расправљати о попису тек у трећем кварталу (иако је процедурално све спремно да се може тиме бавити већ сада), Monstat шест месеци након формирања владе ено још увијек стоји нетакнут са васцијелим руководством – да човјек не вјерује својим очима…

  6
  2

Оставите коментар