У Патријаршији изненађени захтевом Кривокапића, патријарх забринут за положај СПЦ у Црној Гори

Председник Владе у Подгорици изнео нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Темељног уговора мора одложити

Патријаршија (Фото: Д. Јевремовић)

Српска православна црква огласила се саопштењем после састанка патријарха Порфирија и чланова Синода СПЦ са црногорским премијером Здравком Кривокапићем.

Кривокапић дошао у Београд, како је рекао, да би пренео две кључне поруке члановима Синода, да је воља народа Црне Горе да епископ будимљанско-никшићки Јоаникије буде изабран за митрополита црногорско-приморског и да се Темељни уговор између СПЦ и државе Црне Горе потпише на Цетињу 30. октобра, на дан упокојења митрополита Амфилохија.

Саопштење СПЦ преносимо у целости:

„Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 27. маја 2021. године, у Патријаршијском двору у Београду г. Здравка Кривокапића, председника Владе Републике Црне Горе.

Састанку су присуствовали чланови Светог Архијерејског Синода: Митрополит дабробосански г. Хризостом, Епископ шумадијски г. Јован; као и Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

У преподневним часовима истога дана, представници Светог Архијерејског Синода и Владе Републике Црне Горе су у потпуности усагласили текст Темељног уговора између Српске Православне Цркве и државе Црне Горе. Представници Владе из Подгорице су, потом, потврдили да ће у послеподневним часовима г. Кривокапић доћи у Београд да би са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Порфиријем свечано потписао Темељни уговор. Иста намера г. Кривокапића, Светејшем Патријарху је потврђена усмено из Кабинета председника Владе Републике Црне Горе.

После вишечасовног одлагања и обавештавања предстојатеља Српске Цркве о низу потпуно различитих разлога за кашњење поласка из Подгорице, око 21.00 час г. Кривокапић је стигао на договорени састанак. Премијер Владе у Подгорици је изнео нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити.

Његова Светост је те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање неувиђајући основаност и оправданост намере премијера Кривокапића да не потпише Уговор што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду.

Његова Светост Патријарх и присутни архијереји су изразили велико жаљење и забринутост за даљи положај Српске Православне Цркве и њеног верног народа, с обзиром на то да једино са њом, иако јој припада апсолутна већина народа у Црној Гори, није потписан Уговор који јој гарантује правни положај, а самим тим верска и грађанска права светосавског народа, што представља чин отворене дискриминације.

Српска Православна Црква и њен верни народ и у овим околностима неће одустати од одбране својих права и својих светиња“, наводи се у саопштењу СПЦ.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Епизода Кривокапић – Патријарх:

  Обећао је да ће потписати. *

  ** Због тога је дошао у Београд. **

  *** То је био разлог пријема код Патријарха. ***

  **** Ладно је каснио сатима и сви су га чекали па и Јоаникије, да би дошао и рекао како ипак неће да потпише док му не испуне још 3 нове жеље. ****
  З. Кривокапић измишља/уцењује око Темељног уговора мимо воље Јоаникија.
  Црногорски екстремисти (М. Перовић, Ж. Ивановић, УРА, Љ. Филиповић итд.) извољевају како Уговор не треба да буде потписан са Патријархом, или да треба ратификација у Скупштини (као ниједном досад). По среди је црногорска манипулација, да покажу да су јачи од Срба и Србије.
  Кад вам Црногорац спомене Вучића, Косово, (раније Тадића, Ђинђића, Драшковића, Слобу) не чини то из бриге за српским националним интересима или неким политичким питањем већ је из његове расијалистичке визуре он бољи од нас је ли, па убаци национал-патетику, да нас „поклопи“.
  То што „црквени премијер“ (да, он јесте „црквени премијер“ али „цркве“ Гојка Перовића) уцењује Патријарха, СА Сабор, СПЦ, Србију, Српство да би он испао џек пред црногорским нацирасистима – ником ништа. Текст Темељног уговора је спреман месецима, прво је З. Криокапић лагао да није, па измишљао нове разлоге за одлагање, најзад синоћ дошао у БГ на потпис и шљус!
  О Јоаникију као МЦП нека одлучи СА Сабор СПЦ. Постоји процедура.
  Будућег владику на Цетињу чека тежак посао, (необично) празњикава каса и проблематичан део клира који је годинама етно-политички чишћен. Како је „Ђедо“ сејао,тако ће ови да жању.
  p. s. Здравко Кривокапић није Србин (на јавно постављено питање – Јесте ли ви Србин или Црногорац? ; одговорио је – Ја сам Црногорац…

  11
  5

Оставите коментар