„За будућност Црне Горе“: Непотписивањем Темељног уговора срушени основни принципи коалиције

Премијер је прекршио обећање и дату ријеч грађанима, Цркви и блаженопочившем митрополиту Амфилохију и патријарху Иринеју, пише у саопштењу председника странака коалиције „За будућност Црне Горе“

Извор: Фејсбук страница Демократског фронта

Заједничко саопштење предсједника странака коалиције „За будућност Црне Горе“

Данас је у Подгорици одржан састанак предсједника странака коалиције “За будућност Црне Горе” коју у Скупштини представља 26 посланика, двије трећине парламентарне већине.

Одустајањем премијера Кривокапића да потпише Темељни уговор са СПЦ, срушени су основни принципи наше коалиције. Тиме је премијер изневјерио наше стрпљење и изгубио нашу подршку, све док се обећано не испуни, и то без одлагања. Коалиција „За будућност Црне Горе“ има дужност која је изнад политичке и изнад сваког интереса.

Обавезни смо да поштујемо грађане, да их не изневјеримо, да их слиједимо и будемо извршиоци њихових очекивања. Дубоко смо разочарани посљедњим политичким и политикантским калкулацијама премијера Здравка Кривокапића којима је нанио велику штету онима што су га изабрали и који су му вјеровали.

Уступили смо му прво мјесто на нашој листи, побиједили смо и изабрали Владу коју је он предложио, без било каквих консултација са нама. Свјесно смо поступали супротно политичким законима модерних друштава, све из вјере и наде да је то човјек који може да погријеши као и сви ми, али који неће обманути, преварити и окренути леђа својима. Вјеровали смо да неће радити себично за себе и оне друге који су поражени на изборима.

Премијер је прекршио обећање и дату ријеч грађанима, Цркви и блаженопочившем митрополиту Амфилохију и патријарху Иринеју.

Непотписивање Темељног уговора, неприкладан и неодговоран однос према вјерујућим људима и СПЦ је највећи политички ударац нашој коалицији од стране премијера. Очигледно је да свако други, почев од мањих коалиционих партнера до чиновника појединих НВО, имају већи утицај на Владу од нас који је са двотрећинском већином подржавамо. То је не само неприхватљиво, него је и понижавајуће.

Када се потроши ријеч, изгуби повјерење и некадашња скромност замијени умишљеношћу, личном величином и важношћу, онда народу не остаје ништа друго него да устане и каже да га тако преко ноћи промијењен човјек више не може представљати.

Било би природно да се Кривокапић захвали свима нама, да затражи опрост и од оних који су га препоручили и покаже да је демократија изнад сваког појединца, а парламентарна воља представника народа закон који се мора поштовати у свакој прилици. Нажалост, плашимо се да се то неће десити.

Зато, у овом циљу, позивамо наше партнере у парламентарној већини да, независно од одговора премијера Кривокапића који није желио са нама да разговара ни око буџета, што је посебна и страшно озбиљна тема, потпишемо прецизан и јасан коалициони споразум свих странака који је чине, а који ће обавезати не само све потписнике, него и њихове представнике у извршној власти.

Нажалост, џентлменски споразум и дата ријеч на којима се успоставила и изгласала Влада Здравка Кривокапића се у континуитету компромитује од стране премијера који готово ништа није урадио од онога што је чврсто обећао.

Због тога морамо властитим потписима јасно и прецизно свједочити о преузетим обавезама и међусобним односима. Увјерени да том послу можемо одмах и савјесно приступити, шаљемо чврсту и одлучну поруку наше снаге да одбранимо тековине августовске побједе народа.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Демократског фронта, 1. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар